"De manier waarop
criminelen te werk gaan, wordt steeds innovatiever. Het kan zelfs naast jouw eigen bedrijf gebeuren. Er staat mij nog een goed voorbeeld bij van een café- eigenaar die kennismaakte met zijn buurman", aldus burgemeester René Verhulst van
Ede.
De komende periode werken de
gemeente Ede en het basisteam Ede samen om de meldingsbereidheid, rondom hennepkwekerijen, te vergroten. Zo wordt de komende periode extra aandacht gevraagd voor dit onderwerp. Denk aan preventieve manieren om mensen meer in aanraking te laten komen met dit onderwerp. Er worden onder andere voorlichtingsavonden voor ondernemers en buurtbewoners georganiseerd, het uitdelen van ‘geurkaarten’ (hoe herken je een hennepkwekerij?), extra aandacht vragen op social media en meer tips over wat je moet doen als je vermoedt dat er een hennepkwekerij bij jou in de buurt is.
De gemeente Ede en het basisteam Ede slaan de handen ineen. De komende periode gaat het politieteam Ede, dat valt onder de gemeente met dezelfde naam, meer aandacht vragen voor het vergrote van de meldingsbereidheid als het gaat om onder andere hennepkwekerijen. “Wij hebben het niet alleen over hennepkwekerijen, maar ook over drugslabs. Het gaat in beiden gevallen over ondermijnende activiteiten, waarbij de onderwereld zich met de bovenwereld vermengt. We realiseren ons dat dat zo’n containerbegrip is. Maar we hopen dat deze vorm van ‘campagne’ daar nog meer uitleg overgeeft en bewoners over de streep trekt om daadwerkelijk melding te maken als zij een raar onderbuikgevoel hebben. Het lijkt erop dat het aantal kwekerijen wat terugloopt, maar met het uitgestrekte gebied wil dat niet zeggen dat deze er niet zijn”, aldus burgemeester Rene Verhulst en teamchef basisteam Ede Dick van de Lustgraaf. ‘Het delen van informatie kan ontzettend belangrijk zijn, die extra ogen en oren in de wijken zijn waardevol voor ons’, aldus Dick van de Lustgraaf.
Gevaar voor de samenleving
Brandgevaar door onder andere kortsluiting, lekkage, eigenaardige geuren, afvaldumpingen; het zijn allemaal voorbeelden en risico’s van hennepkwekerijen. Kwekerijen kun je overal aantreffen. “Op een galerijflat driehoog midden in de wijk, maar ook op andere plekken in ons uitgestrekt gebied kan het raak zijn. Door het grote uitgestrekte gebied dat we kennen binnen de gemeente Ede komen we ook op andere plekken deze vorm van criminaliteit tegen”. Denk hierbij aan grote schuren, loodsen, maneges. “Je merkt het niet direct meer. De ruimtes worden goed geïsoleerd met geurfilters, waardoor je vaak niet eens doorhebt dat het wellicht wel bij jou naast gebeurt”, aldus burgemeester René Verhulst. De gevaren zijn enorm en kunnen ook enorme impact maken op buurtbewoners in de wijk.
Bewustwording
Allebei benadrukken ze hoe belangrijk het is om melding te maken van verdachte situaties. “We kunnen zelf uiteraard een hoop zien en horen in de wijken, maar de informatie die burgers met ons delen kunnen van toegevoegde waarde zijn om vervolgstappen te zetten bij eerdere signalen die we over een bepaalde plek hebben ontvangen. Om het delen van informatie zo laagdrempelig mogelijk te maken en te houden, benadrukken we dat er ook altijd gebruik kan worden gemaakt van Meld Misdaad Anoniem. Er wordt wel eens gedacht dat het niet anoniem is, maar dat is absoluut wel. De informatie die burgers met ons kunnen delen kan enorm waardevol zijn op de informatie die wij zelf al hebben of via een bedrijf als Liander krijgen. Denk hierbij aan het illegaal aftappen van stroom”, geven René Verhulst en Dick van de Lustgraaf aan.
Dick: “Afgelopen maand was het nog raak in Ede. Agenten troffen ruim 120 planten aan toen er duidelijke informatie van een melder binnenkwam. De melder gaf aan een sterke lucht te ruiken. Met deze informatie konden wij snel in actie komen en daarop direct doorpakken.” Burgemeester René Verhulst sluit zich hier volledig bij aan. “Als gemeente kunnen we aansluitend in actie komen door bijvoorbeeld het pand of de woning te sluiten. In het geval dat Dick beschrijft ging het om een appartement in een complex. “Dit kan levensgevaarlijke situaties veroorzaken. Stel je voor er ontstaat kortsluiting en daardoor ontstaat er brand. Je moet er toch niet aan denken wat de gevolgen kunnen zijn. Het is echt belangrijk om melding te maken. Dus we benadrukken ook vooral; blijf dat doen voor jezelf, maar ook voor een veilige samenleving", aldus Dick.
Hoe kan ik informatie delen?
Het delen van informatie met de
politie kan op diverse manieren. Er kan contact gelegd worden via het algemene nummer: 0900 8844 of via een tipformulier op politie.nl. Bij heterdaadsituaties wordt aangeraden altijd
112 te bellen. Geheel anoniem informatie delen kan ook via Meld Misdaad Anoniem telefoonnummer 0800-7000 of via meldmisdaadanoniem.nl. Meld Misdaad Anoniem staat los van de politie en een tip/informatie wordt pas doorgezet als er niets terug te herleiden is naar de melder.
Meer informatie op social media
De komende weken staat het basisteam Ede ook extra stil bij dit onderwerp op hun
Instagram-pagina en via hun
Facebook- account. Wil je weten wat zij de komende weken hierover vertellen en delen, volg hen dan.