'Vrijheid en Verantwoordelijkheid' met werk van Salman Ezzammoury

28 apr , 11:23 Kunst en Cultuur

De tentoonstelling 'Vrijheid en Verantwoordelijkheid' werd op zaterdag 12 april feestelijk geopend in het Eigen Gebouw aan de Bettekamp door Bert Alkemade, Vereniging Zeeheldenbuurt en Karin Bijl wethouder kunst en cultuur Ede, zangeres Saskia van Essen en djembe-spelers Jeroen en Bert.

Door René Hazeleger

Van 1 april tot en met 31 mei organiseert de vereniging Zeeheldenbuurt samen met kunstenaar Salman Ezzammoury het buurtproject '80 jaar vrijheid en verantwoordelijkheid'.

De tentoonstelling is een een visueel en inhoudelijk statement over de waarde van vrijheid en de verantwoordelijkheid die dat met zich meebrengt.

De exposities zijn te zien op twee locaties. Op het wandelgebied de Slijpkruik bij de de Ruyterstraat vindt een openluchtexpositie plaats met werken van de Edese kunstenaar Salman Ezzammoury. Deze expositie is een herhaling van een expositie rond de festiviteiten van 75 jaar vrijheid en trok toen ruim 25.000 bezoekers. Openluchtexpositie is te zien van 1 april t/m 31 mei 2025.

De expositie gaat over 'Vrijheid en Verantwoordelijkheid' in het algemeen, sporen van oorlog, onderdrukking van vrouwen, feminisme, homohaat, holocaust, polarisatie en hoe wij met elkaar en met onze moeder aarde omgaan.

Salman Ezzammoury

Ezzammoury’s werk herinnert ons eraan dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Hij waarschuwt voor de dreiging die extremisme, religieus fanatisme en haatzaaierij vormen voor onze democratie — krachten die ook vandaag de dag nog altijd aanwezig zijn. Tegelijkertijd toont hij zijn solidariteit met degenen die onderdrukt worden in autoritaire regimes.

Zijn artistieke uitingen bestaan uit digitale composities van licht, kleur, foto’s en meerdimensionale vormen. De figuratieve elementen worden gedeeltelijk vervangen door abstractie, waardoor de beelden een bredere en meer universele betekenis krijgen. De onderwerpen die hij behandelt zijn actueel en aangrijpend: oorlog en vrede, vrouwenrechten, feminisme, homoseksuelenhaat, de holocaust, polarisatie en onze relatie met de planeet.

In zijn kleurrijke werken proef je het vertrouwen in de kracht van kunst. Ezzammoury toont hoe kunst kan verbinden en hoe hoop, liefde en vrijheid telkens opnieuw vorm kunnen krijgen.

Bovenal straalt zijn werk optimisme uit, een overtuiging in de kracht van kunst. In vlagachtige kleurbewegingen en reiken naar de ander voel je het feest van vrijheid — en de hoop dat mensen zich blijvend blijven verbinden in vrede en liefde. Volgens Ezzammoury maakt vrijheid mogelijk dat creativiteit kan bloeien. Alleen binnen een vrije samenleving kunnen mens en kunst echt tot volle wasdom komen.

In deze video vertelt Bert Alkemade van de Zeeheldenbuurt over deze expositie en hoe deze tot stand is gekomen en kunstenaar Salman Ezzammoury vertelt over de geëxposeerde werken: