Dat moet toch anders kunnen…

01 jun 2021, 15:58 Gemeente
wethouder leon meijer van ede
EDE- De hulp en zorg aan kinderen en hun gezin is de afgelopen jaren sterk in ontwikkeling. Sinds de gemeenten verantwoordelijk werden voor de jeugdzorg wordt er veel gepraat over financiële tekorten. Inhoudelijke veelbelovende veranderingen blijven vaak onderbelicht.
In 2019 ging de Pilot Jeugdlink van start, een intensieve samenwerking tussen de gemeente Ede, Jeugdbescherming Gelderland, de William Schrikker Groep, VeiligThuis en de Raad voor de Kinderbescherming. Het resultaat? Kinderen en hun gezin krijgen sneller en effectiever de hulp die ze nodig hebben.
Veranderingen in de Jeugdzorg vragen lef. Organisaties zijn vaak gebonden aan een systeem en protocollen die voorschrijven hoe ze moeten werken. Zo is het in Nederland standaardpraktijk dat in een gezin waar de opvoedproblemen te groot worden, hulpverleners na elkaar langs komen. Na een melding bij VeiligThuis, doet deze organisatieonderzoek. Medewerkers van het lokale team worden tussentijds ingezet om de problemen alvast aan te pakken. Als de zorgen blijven, komt de Raad van de kinderbescherming onderzoek doen. En op basis van hun rapportage schakelt een rechter de jeugdbescherming in. Een proces duurde dan altijd lang en het gezin zag een scala aan mensen langskomen.
Bestuurders van Ede, de Jeugdbescherming, VeiligThuis en de Raad voor de Kinderbescherming vonden dat dat anders moest. Maar dat je dat niet zomaar tegen je medewerkers kunt zeggen, zonder daarvoor de juiste voorwaarden te creëren. En zo ontstond Jeugdlink: een team met medewerkers van al deze organisaties. Medewerkers die niet na elkaar in een gezin komen, maar als team waar ieder zijn expertise inbrengt, een gezin zo snel mogelijk op weg helpt. Geen 5,6 of 7 hulpverleners na elkaar over de vloer, maar één of twee.
Arno Lelieveld, bestuurder Jeugdbescherming Gelderland; Ouders en jeugdprofessionals in de frontlinie weten al lang: Elkaar beter – proberen te – begrijpen en meer onderlinge dienstbaarheid, zijn cruciaal om de ontwikkeling van kinderen echt veilig te stellen. Om elkaar daarin te kunnen vinden, motiveren en inspireren, zullen de leiders van betroken organisaties hen daarvoor de ruimte moeten geven, aanmoedigen en de financiering hierop afstemmen. Misschien kan het dan zelfs voor minder geld.
Leon Meijer, wethouder Jeugd gemeente Ede; het motto van onze regio is samen doen wat samen kan. Dat is precies wat we doen bij de pilot jeugdlink; samenwerken waar dat kan in het belang van het kind en het gezin. De pilot Jeugdlink zorgt ervoor dat we nog meer informatie met elkaar delen waardoor we sneller en beter de juiste zorg kunnen leveren. Daarbij houden we ook rekening met de omgeving en het netwerk van kind en gezin en werken wij zo lokaal en dichtbij huis als mogelijk. En dat is het doel; de juiste zorg op het juiste moment voor een kind en het gezin.
Vervolg
De pilot jeugdlink loopt nu een kleine twee jaar en de resultaten zijn erg positief. De komende periode gaan we de werkwijze van jeugdlink bespreken met andere gemeenten en belanghebbenden. Het idee is de pilot eind dit jaar te evalueren en structureel in te bedden als onderdeel van de Edese werkwijze.