Nieuwe olfactometer in Ziekenhuis Gelderse Vallei klaar voor de toekomst

20 mei , 10:55 Zorg
opening olfactormeter
ZGV Ede
Ziekenhuis Gelderse Vallei. Sanne Boesveldt (rechts), neurowetenschapper bij de WUR, Georgina van Veldhuizen (midden), afdelingsmanager KNO, en Wieteke Verhoef, projectleider bij Reuk— en smaakcentrum, nemen de nieuwe olfactometer in gebruik.

Vernieuwing versterkt uniek reukonderzoek in Europa, gewoon in Ede.

Ziekenhuis Gelderse Vallei vervangt na 15 jaar intensief gebruik de olfactometer, een belangrijk instrument voor wetenschappelijk onderzoek en klinische zorg.

Vervanging na jaren van trouwe dienst

De huidige olfactometer doet al 15 jaar goed dienst. Maar door het intensieve gebruik is het nu tijd voor een nieuwe. Projectleider Wieteke Verhoef: ‘Toen we dit apparaat 15 jaar geleden kregen, konden we niet dromen dat het zo goed zou lopen dat we deze nu moeten vervangen.’ De functionaliteiten zijn hetzelfde gebleven maar het nieuwe apparaat is compacter en een stuk makkelijker te bedienen voor de zorgverleners. Zij kregen allemaal een opfristraining zodat de nieuwe meter direct gebruikt kon worden.

Wat doet een olfactometer eigenlijk?

De olfactometer wordt ingezet tijdens een MRI scan. Met de olfactometer wordt tijdens het onderzoek een geurstof toegediend aan de patiënt, zodat de reactie in de hersenen hierop gemeten kan worden. 'Op dit moment krijgen patiënten de geuren van biefstuk en chocolade toegediend', vertelt Arjen Riemsma, radiodiagnostisch laborant. 'Die geuren kunnen we bestellen bij de leverancier, zo hebben we in het verleden ook komkommer, hout en tomaat gehad.'

Deze apparatuur in combinatie met de kennis en expertise die het Reuk- en smaakcentrum heeft is vrijwel uniek in Europa. Waar de MRI op individueel niveau uitslag biedt aan de patiënt, wordt de data van de olfactometer vooral gebruikt voor inzichten en ontwikkelen van bredere toepassingen in de zorg. Door de onderzoeken met de olfactometer, is bijvoorbeeld aangetoond dat ook mensen met reukverlies, nog wel hersenactiviteit kunnen hebben als ze aan geuren worden blootgesteld. Door dit inzicht weten we ook dat het reukvermogen soms weer (gedeeltelijk) terug te krijgen is door reuktraining.

Samen sterk in reukonderzoek

Ziekenhuis Gelderse Vallei werkt voor het reukonderzoek samen met Wageningen University & Research. Daarmee is het reuk- en smaakcentrum in Ede uniek in Europa. De nieuwe olfactometer zorgt dat het ziekenhuis ook in de toekomst voorop blijft lopen in reukonderzoek. Binnen het Reuk- en Smaakcentrum werken Ziekenhuis Gelderse Vallei , WUR en Alliantie Voeding in de Zorg samen aan de beste zorg voor en kennis over reuk- en smaakstoornissen. De olfactometer van de WUR is beschikbaar gemaakt door Shared Research Facilities .

Over het Reuk- en smaakcentrum

Het reuk- en smaakcentrum is in juli 2015 geopend en is het enige centrum voor patiënten met reuk- en smaakstoornissen in Nederland. Binnen het reuk- en smaakcentrum werken Ziekenhuis Gelderse Vallei, de afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit en Alliantie Voeding in de zorg samen aan de beste zorg voor en kennis over reuk- en smaakstoornissen.

Ziekenhuis Gelderse Vallei. De olfactometer (hier nog de oude) in gebruik bij een patiënt die de MRI ingaat. De nieuwe olfactometer heeft slechts 1 slang en is daarmee makkelijker te tillen voor de laboranten.
ZGV Ede