WFC Ede loopt door PAS uitspraak Raad van State vertraging op

Foto: Ede.nieuws.nl

Gemeente Ede zoekt naar oplossing voor WFC plannen

Naar aanleiding van de stikstofuitspraak van de Raad van State en de 19,7 miljoen euro verlies op de grond van het geplande voedselcentrum staan de plannen van het WFC in Ede onder een steeds grotere druk. De hoogste bestuursrechter veegde het Nederlandse Programma Aanpak Stikstof (PAS) in mei 2019 van tafel. De aanpak van het stikstofbeleid was niet goed wetenschappelijk onderbouwd en in strijd met Europese regels. En deze uitspraak heeft gevolgen voor de bouwplannen in Ede.

Omdat de compensatieregeling stikstofbeleid voor een groene gemeente als Ede nu van tafel is zijn de gevolgen voor Ede groot.

Reactie gevraagd aan wethouder Leon Meijer

1.De redactie van Ede.nieuws.nl vroeg zich af of de wethouder niet op de hoogte was van de procedure die liep bij de Raad van State aangaande de stikstofuitspraak en de gevolgen daarvan op bouwprojecten. En stelde de volgende vragen aan wethouder Leon Meijer.

Eén van de projecten die opnieuw tegen het licht moet worden gehouden, is het prestigieuze plan voor het World Food Center, dat onlangs nog een flinke financiële tegenvaller kende. Het WFC zou in 2022 klaar moeten zijn.

Antwoord:

Het WFC was een zogenaamd prioritair project in het Programma Aanpak Stikstof. Dat betekent dat gebruik gemaakt kon worden van het PAS voor de onderbouwing van het bestemmingsplan en de vergunning in het kader van de Wet Natuurbescherming voor het WFC. Door de vernietiging van het PAS kan dat niet langer en zal voor ruimtelijke projecten een andere onderbouwing gevonden moeten worden. Voor het WFC zijn we uiteraard op dit moment op zoek naar een oplossing en we hebben er vertrouwen in dat we die gaan vinden.

2.In maart 2019 was de raad unaniem voor de plannen van het WFC, had de wethouder toen de PAS uitspraak niet voorzien?

Antwoord:

De gemeente volgt het PAS-dossier al jaren nauwgezet. Het was dus bekend dat de Raad van State ergens in 2019 een uitspraak zou doen en dat die uitspraak mogelijk een risico zou zijn voor een aantal Edese projecten. De gemeenteraad was hier in maart dus ook van op de hoogte.

Overigens maakt de gemeente de inschatting dat als gevolg van de vernietiging van het PAS er geen projecten zijn die definitief niet door zullen gaan, maar dat er wel een kans is op een vertraging van projecten.

Eerder:

https://ede.nieuws.nl/gemeente/23302/gemeenteraad-ede-stemt-in-met-financiering-world-food-center/

https://ede.nieuws.nl/nieuws/25914/plannen-world-food-center-ede-steeds-meer-onder-druk/

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden