Plannen World Food Center Ede steeds meer onder druk

Wethouder Meijer
Foto: Ede.nieuws.nl

Naar aanleiding van de stikstofuitspraak van de Raad van State en de 19,7 miljoen euro verlies op de grond van het geplande voedselcentrum staan de plannen van het WFC in Ede onder een steeds grotere druk.

Dit schreef Omroep Gelderland dinsdag 16 juli 2019 op haar website. Er staan ook 50 bouwprojecten vanwege de stikstofuitspraak op losse schroeven.

Raad van State

De hoogste bestuursrechter veegde het Nederlandse Programma Aanpak Stikstof in mei 2019 van tafel. De aanpak van het stikstofbeleid was niet goed wetenschappelijk onderbouwd en in strijd met Europese regels. En deze uitspraak heeft gevolgen voor de bouwplannen in Ede.

Omdat de compensatieregeling stikstofbeleid voor een groene gemeente als Ede nu van tafel is zijn de gevolgen voor Ede groot.

WFC

Eén van de projecten die opnieuw tegen het licht moet worden gehouden, is het prestigieuze plan voor het World Food Center, dat onlangs nog een flinke financiële tegenvaller kende. Het WFC zou in 2022 klaar moeten zijn.

Woningen

Vijftig projecten, waaronder ook 850 woningen, lopen nu forse vertragingen op. Ze zijn niet per definitie van de baan, stelt een woordvoerder van de gemeente. Er moet grondig gekeken worden of de projecten ‘binnen bestaande regelgeving of met behulp van nieuwe regelgeving’ alsnog gerealiseerd kunnen worden .

Voor zeven bouwprojecten verwacht de gemeente dat die met aanpassingen door kunnen gaan. 39 projecten zijn bestempeld als ‘risicovol’ en voor vier valt definitief het doek als de regels niet veranderen, omdat stikstofontwikkeling daar ver boven de nu toegestane waarde zou uitkomen.

Stikstof in bouw

Vrachtwagens, bouwmachines, auto’s en bijvoorbeeld gasinstallaties zorgen voor stikstof. Te veel stikstof is schadelijk voor de natuur. Kwetsbare planten en bomen verdwijnen dan en worden overwoekerd door onkruid.

Plannen dorpshuis Otterlo

De stopgezette projecten de bouw van zeventig woningen en het nieuwe dorpshuis in Otterlo. De plannen van het bedrijventerrein Harskamp en renovatie van het Noordplein bij het station Ede-Wageningen.

Wat het vierde bouwproject is, wil de gemeente niet zeggen. Ook wil de gemeente geen volledige lijst met ‘risicovolle’ projecten laten zien. ‘We kiezen er bewust voor de precieze lijst met projecten vertrouwelijk te houden, om speculatie te voorkomen’, zegt de woordvoerder.

Bron Omroep Gelderland

Bron Ede.nieuws.nl: https://ede.nieuws.nl/gemeente/23302/gemeenteraad-ede-stemt-in-met-financiering-world-food-center/

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden