Impuls betaalbaar wonen - Het college van burgemeester en wethouders komt daarom met een impuls betaalbaar wonen.

17 jul , 10:01 Gemeente
csm college 2025 bd2977d934
Gemeente Ede
Burgemeester René Verhulst, wethouders Peter de Pater, Bram van der Beek, Karin Bijl, Arnold Versteeg, Jan Pieter van der Schans en gemeentesecretaris Rene Groen.

De druk op de woningmarkt is hoog. Uit het woningbehoefteonderzoek blijkt dat in Ede de druk het hoogst is in de categorie betaalbare woningen. Het college van burgemeester en wethouders komt daarom met een impuls betaalbaar wonen.  

Wethouder Bram van der Beek: “We werken hard aan de woningopgave. Veel mensen kunnen geen betaalbare woning vinden of hebben te hoge woonlasten. Dat raakt aan de bestaanszekerheid. Starters vinden geen geschikte woning die past bij hun levensfase. De doorstroming naar passende en betaalbare woningen stagneert.”

Betaalbare woningen

Binnen de gemeente is afgesproken dat 60% van de woningbouwprojecten betaalbaar moet zijn, waarvan de helft sociale huur. Het blijkt dus vooral nodig om de betaalbare koop en de ontwikkeling van middenhuur te stimuleren. De gemeente werkt hard aan instrumenten om deze druk te verlichten en voegt daar nu een impuls aan toe. Voor woningbouwprojecten van 10 tot 30 woningen wordt het mogelijk om het volledige woningbouwprogramma in te vullen met betaalbare koopwoningen. Omdat dit een tijdelijke maatregel betreft, maken we deze maatregel in eerste instantie mogelijk voor in totaal 200 woningen in de gemeente Ede.Deze versnellingsmaatregel zal niet ten koste gaan van de opgave voor de sociale huur. Door de gebiedsgerichte sturing wordt deze impuls uitsluitend toegepast waar het passend is. Door het woningbouwfonds, dat wordt aangepast, worden niet gerealiseerde huurwoningen elders extra bijgebouwd. 

Andere instrumenten

Op dit moment stuurt gemeente Ede al meer op specifieke doelgroepen. Daarmee zorgen we ervoor dat de gewenste huizen voor de beoogde doelgroepen - sociale huur, sociale koop en middeldure huur - worden gebouwd en dat deze woningen ook bij de juiste doelgroep terechtkomen en beschikbaar blijven. Ook stellen we al ruimtelijke eisen waarmee we erop sturen dat woningen duurzaam beschikbaar blijven voor de doelgroep. Dat kan bijvoorbeeld door als eis te stellen dat woningen niet uitgebreid mogen worden. 

Daarnaast willen we instrumenten als KoopSmarter, slimmer kopen en Koopstart verkennen en gaan we na een positief besluit van de gemeenteraad op 17 juli de starterslening continueren. Daarnaast verkent de gemeente de oprichting van een vereveningsregeling Sociale woningbouw om de bouw van sociale huurwoningen te stimuleren. Zo’n vereveningsregeling wil zeggen dat als sociale woningbouw niet mogelijk of wenselijk is, de niet gebouwde sociale woningen elders worden gerealiseerd met de middelen vanuit de verevening. Bouwt een projectontwikkelaar minder dan de vastgestelde norm van 30% sociale huurwoningen, dan moet hij geld storten in het fonds. Bouwt hij meer dan 30% sociale huurwoningen, dan krijgt hij middelen uit het fonds.