Invloed eiwit in voeding op pijn en ontsteking na knieoperatie

Foto: Ede.nieuws.nl

Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit zijn deze maand een onderzoek gestart naar de effecten van voeding en bewegen rondom een operatie. Bijna 100 patiënten doen mee aan dit onderzoek.

Onderzocht wordt het effect van collageen-eiwitten op pijn en ontstekingsreacties bij patiënten die een knievervangende operatie hebben ondergaan. Met dit onderzoek kan het ziekenhuis voedingsadvies nog meer met wetenschappelijke kennis onderbouwen.

Patiënten die aan hun knie worden geopereerd, hebben vaak de dagen na de operatie last van pijn en ongemak. Dit kan worden beïnvloed door een ontsteking in de knie en/of door verminderd functioneren van de spieren in het lichaam. Collageen-eiwitten kunnen, als aanvulling (supplement) op de dagelijkse voeding, mogelijk de ontstekingsreactie doen afnemen en de spierfunctie ondersteunen. Dit kan leiden tot minder pijn en ongemak.

Doel onderzoek
Het doel van het onderzoek is om het effect te onderzoeken van een collageen-supplement op pijn, ontsteking in de knie en kniefunctie bij patiënten die een knievervangende operatie ondergaan. De effecten van dit supplement worden vergeleken met de effecten van een placebo.

Opzet
92 Patiënten van Ziekenhuis Gelderse Vallei zullen deelnemen. Zij nemen het supplement gedurende 12 weken in: vanaf 6 weken voor de knieoperatie t/m 6 weken na de knieoperatie. Gedurende het onderzoek vinden tijdens 3 (standaard)bezoeken een aantal extra metingen plaats in het ziekenhuis.

Vanuit het Edese ziekenhuis zijn de orthopeden en fysiotherapeuten betrokken bij het onderzoek. Het onderzoek loopt van juni 2017 tot halverwege volgend jaar.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden