Inschrijving voor Zonnelint A12 - A30 is geopend

04 jul , 11:03 Gemeente
csm pb060 zonnelinta12 62dc39c769
Gemeente Ede

Na een zorgvuldige voorbereiding is de inschrijving voor het indienen van plannen voor de realisatie van zonnevelden langs de A12 en A30 in Ede geopend. Met deze uitvraag richting ontwikkelaars worden de projecten Zonnelint en Zonnewal samengevoegd en komen deze gronden langs de snelwegen beschikbaar om zonne-energie op te wekken. De zonnevelden worden zo geplaatst dat ze goed in het landschap passen en de ecologische waarde van het gebied zoveel mogelijk behouden blijft.

Zonne-energie door gebruik van restgronden

Binnen dit project neemt de gemeente Ede samen met het Rijk het voortouw in de openbare inschrijving voor de ontwikkeling van het Zonne-energie langs de A12 - A30. Met deze uitvraag worden rijks- en gemeentelijke gronden uitgegeven voor de realisatie van zonnevelden, als onderdeel van het landelijke programma Opwek Energie op Rijksvastgoed (OER). Langs de A30 worden een aantal bermen en op- en afritten voorzien van zonnepanelen. Voor de A12 geldt dat ter hoogte van de wijk Rietkampen een groot gedeelte van het talud als zonnewal ingericht wordt. Het gaat in totaal om 7,25 hectare aan zonnevelden, waarvan maximaal de helft wordt bedekt met zonnepanelen. 

Goede inpassing in de omgeving

Bij de verkenning van de mogelijkheden is rekening gehouden met de bestaande omgeving; bermen langs de snelweg zijn qua biodiversiteit en ecologie waardevolle gebieden. Daarom zijn percelen met veel bestaande bomen of aanwezige waterpartijen uitgesloten. Bij de verdere uitwerking van het plan is ervoor gekozen om maximaal 50% van de beschikbare ruimte te benutten voor zonnepanelen, zodat ecologische waarden behouden blijven. 

Ontwikkeling draagt bij aan de lokale energietransitie

Om de energie lokaal te benutten, is het de wens van de gemeente dat de opgewekte energie wordt afgenomen door gebruikers in de directe omgeving. Daarmee wordt ook de druk op het elektriciteitsnet verlicht. Daarnaast zijn in de uitvraag eisen opgenomen voor lokale financiële participatie met als streven dat 50% van het eigendom in lokale handen blijft. Een andere mogelijkheid is de oprichting van een ondernemersfonds. Dit fonds wordt gevuld met opbrengsten van de zonnepanelen en wordt ingezet voor projecten die ten goede komen aan bedrijven en bedrijventerreinen in de omgeving van het Zonnelint. Wethouder Versteeg is blij met deze ontwikkeling: “Na een goede samenwerking met Rijkswaterstaat, het Rijksvastgoedbedrijf en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zetten we een belangrijke stap in de realisatie van meer duurzame energie in onze gemeente. Deze plekken langs de snelweg zijn uitermate geschikt en een mooi voorbeeld van zonne-energie op restgronden.”

Planning en vervolg

Initiatiefnemers die een plan willen indienen voor het Zonnelint hebben daar tot en met vrijdag 31 oktober 12:00 uur de tijd voor. Daarna sluit de indieningsmogelijkheid en gaat een beoordelingscommissie de ingediende voorstellen bespreken. Eind november zal dan naar verwachting een gunningsbeslissing worden genomen. Het biedboek is hier(Verwijst naar een externe website) beschikbaar.