Freddy Onderstal uit Ede werkzaam in de uitvaartzorg

Foto: Freddy Onderstal

Onderstal uitvaartzorg – Samen sterk
Onze doelstelling is dat de nabestaanden nergens mee worden belast

 

Ede – Sinds 2014 is Freddy Onderstal uit Ede werkzaam in de uitvaartzorg. Omdat hij graag zijn eigen werkwijze wilde hanteren en daarbij niet beperkt wilde worden door een werkgever heeft hij de bewuste keuze gemaakt om voor zichzelf te beginnen. Samen met zijn vrouw Liesbeth Onderstal is hij op 1 januari jl Onderstal uitvaartzorg begonnen.

 

Bijzondere beroepskeuze

”Ik ben iemand die graag iets voor anderen wil betekenen. Daarbij wil ik graag ondersteuning bieden aan mensen die met een sterfgeval te maken krijgen. Zo’n periode is enorm emotioneel en er komt van alles op je af. Ik ben er samen met mijn vrouw, om de nabestaanden de zorgen uit handen te nemen op het gebied rondom de uitvaart. Ieder mens is uniek, iedere wens is uniek en iedere uitvaart is uniek. Wij streven ernaar om alle wensen zo goed mogelijk te kunnen vervullen.

 

Liesbeth

”Mijn vrouw verzorgt voornamelijk de nagesprekken met de familie. Verder is zij gastvrouw en gaat mee naar de laatste verzorging van de overledene. Liesbeth is erg creatief op de laptop. Zij verzorgt dus ook de vormgeving van de rouwkaarten. Zo ondersteunen wij elkaar. Het is voor ons een bewuste keuze geweest om dit samen te doen: In de regio zijn weinig tot geen koppels die zoiets doen, je ziet voornamelijk zelfstandige ondernemers. Wij vonden het mooi om écht samen een koppel te vormen hierin.

 

Belangrijke visie: Kinderen betrekken

”Wat Liesbeth en ik belangrijk vinden is dat de kinderen betrokken worden bij het overlijden van een voor hen ook dierbaar persoon. Wij hebben dan ook altijd boekjes bij ons waarin op kinderlijke wijze wordt uitgelegd wat de dood is. Voorbeelden hiervan zijn ‘Om nooit te vergeten’, ‘mijn lieve oude opa’ en ‘kikker en het vogeltje.’ Ook is er de mogelijkheid om samen de binnenkant van de kist te versieren, zodat de kinderen -op hun manier- ook afscheid kunnen nemen.”

 

Milieuvriendelijk

”De kisten die wij afnemen worden gemaakt van massief hout. Dit is duurzamer en beter voor het milieu. Populier, eiken, beuken, maar ook bamboe en karton. Deze keuze is uiteraard ook bewust om zo ons steentje bij te dragen aan een beter milieu. Een fijne bijkomstigheid is dat we dit tegen normale tarieven kunnen doen, je betaald niet meer of minder voor een mileuvriendelijke kist, al is dit vaak wel wat mensen denken.”

 

Nazorg

”Wat vaak wordt vergeten is de nazorg. Wij komen na de uitvaart bij de nabestaanden thuis om de uitvaart door te spreken. Of alles is verlopen naar wens, of wij ons werk goed hebben gedaan en hoe ze erop terugkijken en hoe ze dit afscheid hebben beleefd en ervaren. Verder spreken we over wat er nog geregeld moet worden. Een simpel voorbeeld hiervan is: Het opzeggen van een mobiel abonnement, het overschrijven van een auto wat binnen enkele dagen moet gebeuren. Dingen waar vaak niet bij wordt stilgestaan, wat logisch is, maar die wel belangrijk zijn. Ook kunnen wij ondersteunen bij het laten uitbetalen van een eventuele (uitvaart)verzekering.”

 

Meer informatie is te vinden op de website van Onderstal uitvaartzorg.

Freddy Onderstal

Interview: Kelly ter Velde.

Foto: Freddy Onderstal

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden