Sociale Monitor: langdurige armoede in Ede in tien jaar tijd gehalveerd

09 jul , 8:57 Gemeente
karin bijl
Chris Ouboter
Wethouder Karin Bijl

EDE - Het aantal huishoudens in Ede dat langdurig moet rondkomen van een laag inkomen is sinds 2015 flink gedaald: van 6,4% naar 2,8%.

Dat blijkt uit de vandaag verschenen Sociale Monitor Ede 2025. Wethouder Karin Bijl (armoede en schulddienstverlening: “De daling laat zien dat gerichte ondersteuning en samenwerking écht iets opleveren.”

De Sociale Monitor laat jaarlijks zien hoe het gaat met de inwoners van Ede. Thema’s als bestaanszekerheid, gezondheid, participatie, jeugd en sociale verbondenheid komen in samenhang aan bod. De monitor geeft zo inzicht in lokale trends, verschillen tussen buurten en de effecten van gemeentelijk beleid. 

Schulden

Toch zijn er ook zorgen. In 2024 had 13% van de huishoudens moeite om rond te komen – in sommige buurten loopt dat op tot 23%. Ook werkende armen en mensen met schulden blijven een kwetsbare groep. “De monitor maakt duidelijk hoe nauw gezondheid en bestaanszekerheid met elkaar verbonden zijn,” zegt Bijl. “Wie geldzorgen heeft, kampt vaker met stress of gezondheidsklachten. Daarom kijken we breed en investeren we ongelijk om gelijke kansen te creëren.”

Positief

Er zijn ook veel positieve ontwikkelingen. Ede scoort het hoogst van Nederland op sociale samenhang, de helft van de inwoners doet vrijwilligerswerk en cliënten geven de gemeentelijke dienstverlening een ruime voldoende. Ook het aantal jongeren dat voortijdig stopt met school is verder afgenomen.

De cijfers zijn vanaf komende week beschikbaar via het online dashboard https://ede.incijfers.nl(Verwijst naar een externe website). Op donderdag 17 juli worden de resultaten van de monitor besproken tijdens een informatieve bijeenkomst voor de gemeenteraad.