Uniek en Gelderhorst organiseren spelletjesochtend

Foto: Koos van Starrenburg

Basisschool Uniek en de Gelderhorst, het landelijke doveninstituut hebben op vrijdag 27 september een spelletjesochtend voor de leerlingen van groep 7 en de bewoners georganiseerd. 

Vorig schooljaar heeft de school kerstkaarten voor de bewoners gemaakt. Het doel van deze actie was het verlagen van de drempel in het aangaan van contact tussen de jeugd en de dove bejaarden. Wederzijds begrip en waardering. Het is belangrijk dat kinderen leren dat zij iets kunnen betekenen voor de ouderen. De kinderen waren onder de indruk van de dankbaarheid die de bewoners overduidelijk lieten blijken. Dit vroeg dan ook om een vervolg.

Om elkaar beter te begrijpen hebben de kinderen gebarentaalles gekregen van trainers en tolken van de Gelderhorst. De leerlingen van groep 1,2,3 en 4 hebben samen met de bewoners een moestuin opgezet. Helaas heeft deze de hete zomerdagen niet overleefd, maar het belangrijkste doel was gehaald. Het contact tussen de kinderen en de bewoners.

Dit jaar hebben Uniek en de Gelderhorst besloten om spelletjesochtenden te organiseren. Groep 7 en 8 hebben een speciale gebarentaales gekregen. Hoe maak je de spelregels duidelijk? Hoe leg je iemand uit dat ze een nieuwe kaart moet pakken? Hoe nodig je iemand uit om te mens-erger-je-nieten?

Afgelopen vrijdag was het dan zo ver. De kinderen van groep 7 gingen met spelletjes onder hun arm naar de Gelderhorst toe. Eventjes was het onwennig, maar na vijf minuten waren alle leerlingen en bewoners aan het spelen. Ze genoten van het contact. Kinderen die tijdens een rekenles met moeite op hun stoel kunnen zitten, waren nu een uur geconcentreerd aan het spelen. Ze lachten samen met dove en doof/blinde bewoners. Anderen werden door de bewoners tijdens een spel vier-op-rij ingemaakt of wonnen juist met een potje pesten.

Er weren nieuwe gebaren geleerd, maar vooral vriendschappen gesloten. ,,Meester, wanneer gaan we weer terug naar de Gelderhorst?” ,,Ik kreeg een knuffel van die mevrouw, ze is echt heel lief!”

Basisschool Uniek heeft vier belangrijke kernwaarden. Vieren, Vertrouwen, Vernieuwen, Verschillend. Het leren dat iedereen anders mag zijn, maar ook dat je mag vertrouwen op je eigen kwaliteiten in het aangaan van contact is zeker gelukt! De leerlingen kijken nu zeker anders naar dove mensen.

Heeft u vragen over onze waarden en activiteiten? Bezoek dan de website en neem contact met ons op. https://www.obsuniek.nl/

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden