Voorleesvrijwilligers gezocht in Ede

Foto: Copyright VoorleesExpress

Hoe meer taal een kind hoort, hoe sneller het leert. Als kinderen goed de Nederlandse taal leren, hebben ze daar de rest van hun leven baat bij.

In de gemeente Ede kunnen kinderen met een taalachterstand daarom terecht bij de VoorleesExpress. Een half jaar lang komt er een vrijwilliger bij een gezin thuis om een kind voor te lezen, te praten en taalspelletjes te doen. Daarna nemen gezinsleden het over, zodat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen.

Niet alle ouders kunnen hun kind met taalachterstand goed helpen. Voor bijvoorbeeld vluchtelingen die zelf nog Nederlands leren is dat lastig. Een vrijwilliger van de VoorleesExpress kan dan helpen. En het heeft effect. Leerkrachten merken dat kinderen na die twintig sessies mondiger zijn. Ze durven mee te praten in de klas, ze vragen zelf om boeken. En bovenal vinden kinderen het heel erg leuk om te doen. Gezinnen kunnen zich aanmelden via de school of andere organisaties.

Vrijwilligers gezocht Voor dit project, dat start in september, worden nog vrijwilligers gezocht, zowel voorlezers als coördinatoren. Als voorlezer lees je 20 weken lang voor bij een gezin met een taalachterstand. Dit doe je op een vaste doordeweekse avond, een uur lang. Een van de belangrijkste taken naast het voorlezen is het begeleiden van ouders om actief betrokken te raken bij het voorlezen. Je stimuleert ouders om zelf voor te gaan lezen en zelf boeken te halen bij de bibliotheek.

Interesse? Meer informatie kun je krijgen bij Riikka Bansema, [email protected] of 06- 19691136. Aanmelden kan via www.voorleesexpress.nl, locatie Ede.

Marijke

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden