Lees- en kleurboek voor hooggevoelige kinderen over overprikkeling

Foto: Ede.nieuws.nl

BENNEKOM – Afgelopen maand verscheen bij Jongboek het nieuwste boek van Marit Goessens, getiteld Het kleine egeltje is overprikkeld. De schrijfster, HSP-psychologe, schreef dit boek speciaal voor hooggevoelige kinderen die soms overprikkeld raken. Aan de hand van het verhaal van het kleine egeltje Emèl wordt op een beeldende manier verteld hoe overprikkeling ontstaat, hoe dat voelt en hoe ermee om gegaan kan worden.    

Ongeveer een op de vijf kinderen is hooggevoelig. Dat betekent dat ze een gevoeliger zenuwstelsel hebben, waardoor prikkels meer en heftiger binnenkomen. Prikkels zijn zintuigelijke waarnemingen, zoals geluiden, smaken en texturen. Bij een te grote hoeveelheid aan prikkels kan dit niet meer goed verwerkt worden, waardoor er overprikkeling ontstaat. Het ene kind uit overprikkeling door teruggetrokken gedrag en een ander kind door druk gedrag.

Op basis van haar professie en werkervaring met hooggevoelige kinderen, heeft Marit Goessens een boek over overprikkeling vóór kinderen van 5-8 jaar geschreven. Het verhaal gaat over Emèl, een klein egeltje, dat met zijn vrienden Muis en Konijn op zoek gaat naar een schat. Onderweg komen zijn stekels steeds voller te zitten met blaadjes, besjes en beukennootjes. Hij draagt ze allemaal mee en aan het eind van de dag voelt hij zich moe en overprikkeld. Samen met zijn moeder gaat hij op zoek naar antwoorden.

Het boek nodigt uit om samen met uw kind in gesprek te komen over overprikkeling. Achterin staan daarom ook een aantal napraatvragen. De afbeeldingen in het boek zijn kleurplaten, omdat kleuren ontspannend kan werken. Zo draagt dit boek ook op een praktische manier bij aan het omgaan met overprikkeling.

Ga voor meer informatie en/of bestellen naar de website van Het kleine egeltje: www.hetkleineegeltje.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden