1e plaats tijdens Nederlands Kampioenschap voor Rick den Hartog uit Ede

Foto: Ede.nieuws.nl

Alhoewel ik niet de gehele competitie van het Nederlands Kampioenschap NKH rijdt, heb ik er wel voor gekozen om de outdoorwedstrijden hiervan mee te doen.

Deze vinden plaats in Genk en Oldenzaal en zaterdag was het tijd om naar mijn thuisbaan te gaan voor een NKH-wedstrijd in Oldenzaal.

Ik wist dat ik hier moest presteren, ik heb immers veel ervaring op deze baan en iedereen zag mij als favoriet voor de dagzege. Tijdens de trainingsheat reed ik echter een matige tijd, waar ik dan ook niet tevreden over was. De ruim 50 deelnemers werden verdeeld in 6 poules, waarbij iedere poule eenmaal tegen elkaar reed, waar punten aan gekoppeld werden en uiteindelijk een startopstelling voor de finale werd gemaakt.

Tijdens mijn kwalificatie voor mijn eerste heat moest ik genoegen nemen met een 3e startplaats, absoluut niet waar ik wilde staan, wetende dat het veld dicht bij elkaar ligt. Voor me waren het Floris van Dorst op P1 en Ricardo Vlieger op P2. Mede door mijn ervaring kon ik binnen twee rondes oprukken naar de 1e plaats om hierna een klein gaatje te trekken en de eerste race te winnen.

Al snel was het tijd om mijn tweede heat te rijden, hierin wist ik wel Pole Position op te eisen en zeer gemakkelijk te winnen. Tot nu toe was ik de enige die twee races had gewonnen en ik voerde de tussenstand dan ook aan. Top!

Voor mijn derde heat lootte ik een wat mindere kart, welke ook al een poos stil had gestaan en dus nog koud was. Ik probeerde hem op te warmen in de ‘outlap’, maar dit was niet genoeg om een goede tijd neer te zetten tijdens de kwalificatie, 4e. Tijdens de race merkte ik dat deze kart ook snelheid verloor op het rechte stuk, ik kon even de derde plaats overnemen, maar deze verloor ik weer doordat ik net iets te veel ruimte gaf aan de rijder achter me, Sjoerd Kole. Domme fout in de laatste ronde, wat me ook punten kostte.

Door dit puntenverlies lag ik niet meer 1e in de tussenstand, werk te doen voor de laatste twee kwalificatieheats dus! Dit lukte, eerste plaats in de kwalificatie en ook een winst in de vierde heat! Ik kon tijdens deze race geen fout maken, opnieuw was ik namelijk in strijd met Sjoerd, wat ditmaal in mijn voordeel uitpakte.

Voor de laatste heat wist ik me opnieuw op de eerste startrij te kwalificeren, maar dit keer op P2. Voor me was het Tim van Grunsven die goede zaken deed. Tijdens de race kon ik hem goed volgen, het verschil was minimaal, maar constant zat er een gat van ongeveer 1 a 2 kartlengtes tussen ons. Te veel om een aanval te doen en ik nam genoegen met P2.

Met een P1, P1, P4, P1 en P2 in de kwalificatieheats mocht ik als eerste vertrekken in de finale, met achter me Floris van Dorst en Sebastiaan van Rooij. Om eerlijk te zijn niet de rijders waar ik goede ervaringen mee heb, maar vandaag ging het zeer netjes. Ik had een top start, wist meteen een gaatje te trekken, maar merkte al snel dat Floris iets meer uit zijn kart kon halen. De laatste 5 minuten was het dus verdedigen geblazen voor mij, Floris zat continu op mijn bumper, maar ik kon hem achter me houden.

Tot aan de laatste ronde, ik kwam iets minder uit een bocht, merkte dit en had al het gevoel dat Floris iets zou proberen. Echter, hij was nog te ver weg om de kart er goed genoeg naast te zetten. Dit wetende verdedigde ik minimaal, maar toch probeerde Floris het.

Ik week iets uit, omdat ik niet wilde crashen, en hield mijn kart naast die van hem. Wetende dat de volgende bocht naar rechts was en dat in het voordeel voor mij zou zijn, nam ik een stuk gras mee en hield me staande naast hem.

Uitkomende van de bocht zat ik er nog voor, waardoor ik wist dat de winst binnen was! Inmiddels was ook Sebastiaan aangesloten, we kwamen met z’n drie├źn binnen 0,2 secondes over de finish! Dit was dan ook de uitslag van de dag, ik op de 1e plaat, Floris van Dorst op 2 en Sebastiaan van Rooij op 3. Een super dag!

Rick Den Hartog

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden