Zonnelint langs snelwegen A12 - A30

15 feb 2023, 10:23 Nieuws
csm pb020 selectieprocedure grote zonnevelden 66e661f6c6
Gemeente Ede wil meer zonne-energie opwekken op restgronden. Daarom werkt zij aan een Zonnelint A12 - A30. Het plan is om in bermen, wallen en eventueel op geluidsschermen langs deze snelwegen zonnepanelen plaatsen. Uit verder onderzoek moet blijken wat de mogelijkheden zijn.
Onderzoek
Bureau Pondera deed alvast onderzoek naar hoeveel energie opgewekt kan worden met het Zonnelint A12 - A30. Er zijn best veel mogelijkheden, zo blijkt. Zo kunnen er misschien wel 30.000 zonnepanelen geplaatst worden, goed voor 10 tot 12 MegaWatt. Omgerekend voldoende voor het stroomverbruik van 3000 huishoudens. Toch kan bij de realisatie nog een deel van de beschikbaar gestelde percelen afvallen. Bijvoorbeeld omdat het perceel een ongunstige hellingshoek heeft of een goede aansluiting op het energienet te ver weg ligt. Ook kunnen er te veel bomen staan; deze worden niet zomaar gekapt.
Komende periode
Het plaatsen van de zonnepanelen moet passen bij de flora en fauna en deze liefst verbeteren. Daarom wordt ecologisch onderzoek gedaan, met speciale aandacht voor de gevolgen op de bodem. Verder wordt gekeken of het technisch haalbaar is om de zonnepanelen te plaatsen. Vanwege de huidige netcongestie is een gespecialiseerd bureau gevraagd om alternatieve aansluitmogelijkheden na te gaan. Tot slot moet duidelijk worden wie het Zonnelint of delen daarvan gaat ontwikkelen. De openbare procedure voor dit laatste start naar verwachting begin 2024.
Omgeving
De omgeving van het Zonnelint wordt geïnformeerd en betrokken. De gronden zijn in eigendom van het Rijk of de gemeente. Met de omgeving wordt nagegaan welke vorm van (financiële) participatie mogelijk is.
Voorbeeld
Wethouder duurzaamheid Versteeg: “In Ede werken we hard aan een schoner klimaat. Net als landelijk willen we in 2030 naar 60 procent minder CO2-uitstoot en in 2050 energieneutraal zijn. Dit betekent onder meer dat we dan net zoveel duurzame energie opwekken als dat we gebruiken. Dit Zonnelint A12-A30 gaat daar goed bij helpen en is een prachtig voorbeeld van slim ruimtegebruik.”
Restgronden
Het opwekken van zonne-energie kan op verschillende manieren. De gemeente wil zoveel mogelijk zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven. Daarnaast zijn zonnepanelen op restgronden een goede mogelijkheid. Waarbij de gronden dubbel worden gebruikt, bijvoorbeeld door zonnepanelen als overkapping boven parkeerplekken te plaatsen.
Samenwerken
De gemeente werkt hiervoor samen met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), Rijkswaterstaat (RWS), de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Waterschap Vallei en Veluwe. Het Zonnelint is een project uit het programma Opwek Energie op Rijksvastgoed. Het Zonnelint is een van de eerste in Nederland die verkend worden.