Rookmelders verplicht per 1 juli: wat betekent dit voor de verzekeringsdekking?

02 jun 2022, 10:24 Nieuws
blog rookmelderverplichting
Bij zes op de tien branden met een dodelijk slachtoffer als gevolg is er geen rookmelder aanwezig. Per 1 juli 2022 moeten alle huizen, zowel koop als huur, op iedere verdieping verplicht minstens één goedgekeurde rookmelder hebben. Deze maatregel zou het aantal (dodelijke) slachtoffers moeten verminderen. Pricewise legt uit wat het wel of niet hebben van een rookmelder in de toekomst betekent voor de dekking van je verzekering.
Waarom is een rookmelder per 1 juli verplicht?
Het grote doel van deze verplichting is het redden van levens. Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting, vertelde aan het Verbond van Verzekeraars dat om brandwonden en dodelijke slachtoffers te voorkomen ze inzetten op het voorkomen van brand én op vroege ontdekking van brand door het alarm van de rookmelder. Om die reden moeten per 1 juli 2022 alle huizen, zowel koop als huur, verplicht een rookmelder hebben. In het Bouwbesluit, opgesteld door de overheid, staat dat in nieuwbouwhuizen een rookmelder al vanaf 2003 verplicht is. De regering heeft het Bouwbesluit nu dus aangepast, waardoor deze rookmelderverplichting per 1 juli geldt voor álle huur- en koophuizen.
Woonvoorwaarden woonverzekering nog niet aangepast
Wooneigenaar verantwoordelijk
De eigenaar van de woning is verplicht de rookmelder te plaatsen. Als het gaat om een huurhuis, dan is de huurbaas verantwoordelijk voor het plaatsen van de rookmelder. Wel komt het in sommige gevallen voor dat de huurder verantwoordelijk is voor het vervangen van de batterijen. De afspraken hierover kunnen opgenomen worden in het huurcontract.
Voorwaarden rookmelder
Bron: