Milieutransitie brengt ondernemers in het centrum van Ede in de problemen

10 jul , 9:57 Nieuws
7continenten ede
EDE – ‘Vier op de tien bedrijven heeft te weinig verandervermogen voor de transitie naar een duurzame en inclusieve economie’, zeggen adviserende instanties voor ondernemers.
Door Chris Ouboter
Maar de familie Cai eigenaar van Restaurant 7 Continenten in Ede, is superambitieus en weet zeker dat de circulaire economie het allesomvattende principe is voor de transitie naar een duurzame samenleving.
Echter, ondanks dat ze alles goed op orde hebben en voldoen aan de huidige eisen, hebben ze een probleem met netbeheerder Liander. Om de transitie uit te voeren komen ze in de avonduren vermogen te kort om hun apparatuur die omgezet is van gas naar elektriciteit te voeden en goed te laten draaien.
De heer C. Cai van het Restaurant 7 Continenten zegt: “technisch alles op orde te hebben en kan de transitie met zijn bedrijf aan. Alleen de netbeheerder kan op de piekmomenten van het bedrijf de levering niet aan. In het begin van het restaurant heeft het restaurant geen enkel signaal gehad van de netbeheerder.”
Het bedrijf van de heer C. Cai wat in 2021 gestart was, kreeg pas in november 2022 een aankondiging vanuit Leander dat het netwerk vol zat. Hierdoor kreeg het restaurant in de piekuren, grote problemen, contractueel te laag vermogen. Liander eiste dat het piekvermogen verlaagt moest worden.
Zo staat ondernemer Cai letterlijk tegen de muur
De enige, niet wenselijke oplossing om de bedrijfsvoering goed te kunnen doen, is een dieselgenerator in te gaan zetten, wat milieutechnisch geen goed idee is. Maar ook het kostenaspect is niet goed voor het bedrijf.
Terug naar gas
Een mogelijke oplossing is om de investering in een goed milieu teniet te doen, en de apparatuur terug om te zetten naar gas. Milieutechnisch geen optie, omdat de overheid dat niet adviseert. Maar het is zeker geen oplossing, het doel van de transitie wordt door het bedrijf van de familie Cai nog steeds niet gehaald.
De heer Cai begrijpt niet, waarom de piekbelasting van stroom niet kan worden voorzien, juist omdat in die piekbelasting tijd, de andere bedrijven in het Centrum van Ede gesloten zijn. Dan moet er toch stroom genoeg zijn voor zijn restaurant 7 Continenten.
Publiekstrekker Restaurant 7Continenten
Het restaurant is een publiekstrekker voor de inwoners van Ede en omgeving. Vakantiegangers die in de gemeente Ede verblijven weten het restaurant goed te vinden, juist om zijn prijs en kwaliteitsverhouding. Om tijdens de vakantie met je gezin uit eten te gaan is Restaurant 7Continenten een prima idee, en vervult dit bedrijf een regiofunctie.
Oplossingen
De heer Cai hoopt en verwacht ook oplossingen van de netbeheerder en van de gemeente Ede, om zo het restaurant op een milieuvriendelijke manier te kunnen blijven uitvoeren, en aan de transitie en inclusieve economie te kunne blijven voldoen, dat is zijn oprechte doel.