Kinderen in Gelderland leren over biodiversiteit tijdens de Nationale Buitenlesdag

04 apr 2023, 10:29 Nieuws
ivn
Vandaag is het weer Nationale Buitenlesdag, een dag waarop IVN Natuureducatie en Jantje Beton alle leerkrachten oproepen om naar buiten te gaan. Les op het schoolplein is goed voor de gezondheid van kinderen, ze bewegen meer, hun concentratie gaat omhoog, de leerstof blijft beter hangen en het is bovendien heel leuk. Leerlingen van basisscholen door heel Gelderland krijgen vandaag les over biodiversiteit.
Al jaren tonen onderzoeken aan dat het geven van les in de buitenruimte een zeer positieve invloed heeft op kinderen. Desondanks wordt nu amper 1 procent van de lessen buiten gegeven. Hoewel veel docenten zelf zeggen vaker naar buiten te willen, geven zij aan dat het hen vaak ontbreekt aan ondersteuning en goede ideeën. Om het leerkrachten makkelijker te maken om buitenles te geven, ontwikkelen IVN Natuureducatie en provincie Gelderland jaarlijks natuurlessen voor groep 6 t/m 8. De Gelderse natuurles van dit jaar gaat over biodiversiteit.
Leren over biodiversiteit op het schoolplein
De biodiversiteit neemt wereldwijd af, zowel lokaal als wereldwijd. Het verlies aan biodiversiteit vormt een groot probleem. Niet alleen voor planten en dieren, maar ook voor mensen. Want in de natuur alles invloed heeft op elkaar. Met de natuurles over biodiversiteit leren de leerlingen wat biodiversiteit betekent, doen ze onderzoek naar planten en dieren op hun schoolplein en ontwerpen zij hun eigen een droom-biotoop.
65 scholen in heel Gelderland hebben zich al aangemeld om deze natuurles te geven tijdens de Nationale Buitenlesdag op 4 april 2023. Het lesmateriaal is te vinden op de website van IVN Gelderland
en kan ook de rest van het jaar gratis gedownload worden. Elke dag kan immers Buitenlesdag zijn!
Kinderen verbinden met de natuur
In samenwerking met provincie Gelderland en andere partners verbindt IVN Gelderland kinderen met natuur. Dat doen we met campagnes, zoals de Nationale Buitenlesdag, en projecten, zoals groene schoolpleinen. Meer weten? Bekijk wat wij doen in het onderwijs.