Geef ons heden ons dagelijks brood, maar verspil het niet

04 apr 2023, 10:08 Nieuws
bread g535b7d5d8 1920
Pixabay
Elke dag worden in Nederland 700.000 broden te veel gebakken. Gelderse bakkers bedachten zelf adviezen voor warme en industriële bakkers en supermarkten om verspilling van brood tegen te gaan. Samen Tegen Voedselverspilling deelt die nu met de rest van Nederland.
Vers (af)gebakken brood is in de supermarkten van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat verkrijgbaar. Aan het eind van de dag blijft er veel brood over, dat de volgende ochtend met hoge korting alsnog wordt verkocht of retour gaat en bijvoorbeeld wordt verwerkt tot veevoer. In Nederland worden elke dag ongeveer 700.000 broden te veel gebakken. Ongeveer de helft daarvan wordt verspild door consumenten thuis, maar ook in de keten valt nog winst te halen. Verspilling is zonde van de grondstoffen, de energie en de arbeid.
Proeftuin
“De stichting Samen Tegen Voedselverspilling werkt met het Voedingscentrum en anderen samen om voedselverspilling terug te dringen.”, vertelt Saskia van der Laan van Samen Tegen Voedselverspilling. “In de aanpak speelt brood als één van de meest verspilde producten een belangrijke rol. In samenwerking met provincie Gelderland en Gelderse bakkers hebben we gekeken wat we tegen broodverspilling kunnen doen.”
Dat werd de proeftuin Verspillingsvrije bakkerij, waarin industriële en warme bakkers samen oplossingen bedachten. Die variëren van het aanpassen van recepturen, bakken in twee fases en het hergebruik van restdeeg tot keuzes maken in het assortiment, verkopen van vers ingevroren brood en overgebleven brood doneren aan de voedselbank.
De tips van de ondernemers werden gebundeld in drie infographics, te vinden op Samen tegen Voedselverspilling . Het Nederlands Bakkerij Centrum, de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij en Samen Tegen Voedselverspilling gaan die kennis nu delen met bakkers en supermarkten in de rest van het land.
“De kennis en oplossingen komen echt van de bakkers zelf. Dat is zo sterk”, aldus circulaire economiegedeputeerde Helga Witjes. “Ik vind het heel mooi dat onze Gelderse bakkers hun kennis nu delen met hun collega’s in de rest van Nederland en zo helpen het verspillen van brood tegen te gaan.”
Paasbrunch
Ook aan de kant van de consument is nog een wereld te winnen. Tijdens de paasbrunch wordt veel brood gegeten, maar daarna ook veel weggegooid. In aanloop naar de paasdagen begint een campagne om hier aandacht voor te vragen. Verpakkingsstickers roepen mensen op om elke boterham op te eten. Voor overgebleven brood zijn er lekkere recepten . Zo wordt Nederland steeds meer verspillingsvrij.