Gelderse Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie kijkt al ver vooruit

06 mei , 12:29 Nieuws
provincie huis gelderland
Google Streetview
Onlangs heeft het Gelders provinciebestuur de Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie 2024-2027 vastgesteld. Daarmee wordt Gelderland beter bestand tegen het veranderende klimaat. Op die manier kunnen de gevolgen van hitte, droogte, wind- en wateroverlast worden verminderd.
Aan de slag
“We willen een klimaatbestendig en circulair Geldeland in alles wat we doen”, staat in het Gelders coalitieakkoord. In 2050 wil de provincie zo goed mogelijk beschermd zijn tegen, en kunnen meebewegen met, het veranderend klimaat. In de Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie staat beschreven wat daar - van 2024 tot en met 2027 - voor nodig is. Via 5 invalshoeken, namelijk: groene steden en dorpen, water- en bodem sturend, toekomstbestendig bouwen, klimaatbestendige wegen en hitte.
Klimaatgedeputeerde Ans Mol: “Dit is een ambitieuze Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie. En een hele actuele. Goed willen doen voor Gelderland, kunnen we namelijk niet alleen. Klimaatadaptatie realiseren we onder meer met gemeenten, woningcorporaties, maatschappelijke organisaties en natuurlijk onze inwoners. Creativiteit en innovaties tonen onze flexibiliteit om goed om te gaan met wat er qua klimaatveranderingen op ons afkomt.”
Groene steden en dorpen
Door de vaak verharde en versteende woon-leefomgeving te vergroenen, zijn effecten van klimaatverandering concreet tegen te gaan. Stenen, beton en asfalt eruit; planten en bomen erin. Groen houdt regenwater vast. Bomen en struiken slaan water op en bieden verkoeling. Ditzelfde groen biedt ook een goede leefomgeving voor insecten, vogels en zoogdieren. Met IVN Natuureducatie, Klimaatverbond Nederland en gemeenten gaat Gelderland wijken klimaatadaptief en groener inrichten.
Gebiedsuitwerkingen water- en bodem sturend
De WUR (landbouwuniversiteit Wageningen) heeft een kaart gemaakt van hoe Nederland er in 2120 uit kan zien. Rekening houdend met de rol die klimaat speelt voor wonen, vervoer en werken. Een langetermijnvisie helpt om te kiezen wat waar gewenst is. Uitgangspunt daarbij is dat het water- en bodemsysteem wordt verbeterd. Samen met de WUR ( Nederland in 2120 - WUR ) en werkregio’s ( Werkregio's klimaat (gelderland.nl) ) wordt dat per gebied uitgewerkt.
Toekomstbestendig bouwen
Door toekomstbestendig te bouwen, hebben bewoners zo min mogelijk last van droogte, hittestress en wateroverlast. Daarnaast is er dan in hun omgeving plek voor voldoende groen en andere flora en fauna. De provincie werkt samen met gemeenten, waterschappen en partijen in de bouwsector voorwaarden uit voor een leefbare, gezonde gebouwde omgeving. Gebaseerd op de ‘Landelijke maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving’. Samen met Vitens, waterschappen, gemeenten en partijen uit de bouwsector stimuleren we (drink)watervriendelijk bouwen in (nieuwbouw)wijken .
Klimaatbestendige provinciale wegen
Bij beheer, onderhoud en aanleg van wegen wordt al gehouden rekening met het veranderende klimaat. Waar het kan, neemt de provincie maatregelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om: het hol afwerken van bermen of tussenbermen voor wateropvang; het plaatsen van (nieuwe) duikers of buizen die regenwater afvoeren, meer water aankunnen en het gebruik van funderingen die water kunnen opslaan.
Aanpak hitte
Hitte raakt iedereen. Samen met partners werkt Gelderland aan een hitte-aanpak. In 2023 zijn Gelderse woningcorporaties gestart met een onderzoek naar hitte in huurwoningen. Dat geeft inzichten om vanaf 2024 hitte in huizen aan te pakken. Woningcorporaties krijgen ook renovatieadviezen om te zorgen dat woningen koeler blijven. Verder deelt de provincie de Menukaart Hitte in de gebouwde omgeving, waarmee gemeenten iets kunnen betekenen de meest kwetsbare inwoners.