Op een voormalig boerenerf in Lunteren worden 13 woningen gebouwd. De
gemeente Ede wil transformaties van boerenerven naar kleine woonerfjes op meer plekken mogelijk maken. Het plan in Lunteren is het eerste resultaat van een pilot. Plannen voor twee andere erven zijn in voorbereiding, daarna wil Ede ‘erfdelen’ onderdeel maken van het reguliere beleid.
Pionieren
Wanneer een boerenbedrijf stopt worden de opstallen gesloopt. Volgens het huidige beleid van de gemeente mogen er dan maximaal twee woningen gebouwd worden op het erf. Wethouder Jan Pieter van der Schans: "Er is veel vraag naar woningen. Daarom zijn we de voorbije periode gaan onderzoeken of er niet meer mogelijk is op voormalige boerenerven. Op locaties dicht bij de dorpen is erfdelen een hele mooie optie. Dat willen op dit soort plekken vaker gaan toestaan, maar wel onder voorwaarden. Het erf moet mooi worden, cultuurhistorische onderdelen willen we behouden en het erf moet een landelijke uitstraling houden. Daarnaast vinden we het belangrijk dat er voldoende betaalbare woningen in het plan zitten. In deze eerste pilot zijn we gaan uitzoeken wat daar allemaal bij komt kijken. Dat was pionieren voor ons als gemeente, maar zeker ook voor de betrokken projectontwikkelaar.’’
Bestemmingsplan
Het resultaat is een erf met 7 starterswoningen, 4 seniorenwoningen en 2 reguliere woningen. Van der Schans: “Een mooi plan dat we met vertrouwen gaan voorleggen aan de gemeenteraad.’’ De gemeenteraad behandelt het bestemmingsplan waarschijnlijk op 21 maart. De projectontwikkelaar wil later dit jaar starten met de bouw.
Meer informatie over het plan:
https://veldhuiserhof.nl/