Ede is al een World Food Center

19 mei 2023, 10:55 Nieuws
9 mei
Ede is al een World Food Center
In de gemeente Ede, en ook breder in regio Foodvalley en provincie Gelderland, bruist het van de foodinitiatieven. Allerlei partijen - boeren, burgers, onderwijs, onderzoek, ondernemers - ontplooien die initiatieven en omarmen gezond en duurzaam voedsel. Gemeente Ede ontwikkelt zich op deze manier al als World Food Center (WFC) en heeft daarin in Nederland een voorbeeldpositie ingenomen. Een groep betrokken burgers uit gemeente Ede vindt dat die positie wel degelijk versterkt moet worden met een Experience, ook als dat in afgeslankte vorm zal zijn. Iedereen zou in zo’n foodbelevenis goed geïnformeerd en geïnspireerd kunnen worden om duurzaam en gezond te eten. Zo’n center en experience is er niet in Nederland. Gemeente Ede en provincie Gelderland zouden deze kans moeten pakken.
Maar dan wel met een andere aanpak
Wat in de ontwikkeling van het World Food Center en de World Food Experience in gemeente Ede niet is gebeurd in de afgelopen jaren is de aansluiting van en relatie met lokale/regionale initiatieven en burgers en boeren en zelfs de lokale/provinciale politiek. Die noodzakelijke verbinding is niet gemaakt. Dat wordt ook door alle partijen onderkend. Daardoor spelen er allerlei, vooral negatieve sentimenten.

‘Nagelaten is burgers van Ede te (ver)binden aan het World Food Center en de Experience‘.
Een burgerinitiatief
“Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”, is typisch Nederlands, zeker in onze regio.
Jammer, want Ede heeft met de jarenlange investering en het opgebouwde imago als dé foodstad iets waar iedereen in Ede trots op zou kunnen en moeten zijn. Daar moet verder aan gewerkt worden.
Daarom heeft een aantal personen, betrokkenen bij lokale voedselinitiatieven en inwoners van gemeente Ede, het initiatief genomen om die verbinding alsnog te realiseren. Vanuit de gedachte dat lokale en regionale initiatieven samen optrekken en geïntegreerd worden in WFC en WFE. Door samen eerst in gemeente Ede en dan in regio Foodvalley en Provincie Gelderland een succes te creëren. Daarmee blijven we koploper en voorbeeld voor de rest van Nederland.
De initiatiefgroep heeft gesprekken gevoerd met het management van WFE en wethouder Leon Meijer, die erkennen dat tekort is geschoten in het meenemen van de inwoners van Ede in de ontwikkeling van WFC en WFE.

‘Het roer moet en kan om door betrokkenheid burgers van Ede te mobiliseren en bestaande initiatieven aan elkaar en de World Food Experience te koppelen’.
Wat willen we?
Wij willen als Edes burgerinitiatief een serieuze partner zijn in de verdere ontwikkeling van WFC en WFE.
Wij willen dat bestaande en toekomstige lokale en regionale foodinitiatieven geïntegreerd worden in WFC en WFE.
Wij willen dat in de besluitvorming rond WFC/WFE niet alleen economische afwegingen in de zin van baten en lasten worden gemaakt, maar ook de maatschappelijke impact wordt meegewogen.

‘Wij willen samen met World Food Center en World Food Experience er een succes van maken. Onder andere door te zorgen voor een goed verhaal met een breed perspectief. Het gaat immers om gezondheid, duurzaamheid, verantwoordelijkheid voor de toekomst van onze planeet. We willen zorgen voor een center en experience waar Ede trots op kan zijn’.
Presentatie initiatief
Tijdens een bijeenkomst van Eetbaar Ede op 9 mei jl. bleek dat de ideeën en inzet van dit burgerinitiatief door een groot deel van de deelnemers werd omarmd. Er is veel energie om hier samen aan te werken. Er is echter ook gebleken dat dit niet vanzelf gaat en er een door de gemeenteraad geregisseerde omslag in zowel het denken als de aanpak van de experience nodig is. Uiteraard zullen door de initiatiefnemers hierop verdere acties worden ondernomen richting de politiek en directie van het World Food Experience.
Wie zijn we?
Ferdie Olde Bijvank – Dutch Cuisine, Stingerbol, Ede
Hilda Weges – Eetbaar Ede
Richard Hardeman – De Groenerie, Harskamp
Joke Broekema – Openbare basisschool Calluna, onderdeel van Proominent), Ede
Christiaan Weij – Smaakpark. Ede
Gerdien Kleijer – Adviseur Landbouw/Regiodeal Foodvalley
Daan Overeem – mkdo, Stingerbol, Ede
Tom van Loenhout – Alliantie Voeding in de Zorg, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede
Perspectief

‘World Food Center: samen een lokaal initiatief maken tot wereldwijd voorbeeld’.
We zien een World Food Center voor ons, waarbij verbindingen worden gelegd tussen kennis en onderzoek vanuit Wageningen Universiteit en lokale en regionale voedselinitiatieven. Die kennis wordt ingebracht in het World Food Experience als expertise- en experiencecenter. In deze Experience – worden voorlichting, inspiratie en educatie gegeven op het gebied van gezond en duurzaam eten en drinken, aan iedereen die interesse heeft, nationaal en internationaal.
Wij vinden dat eerst op lokaal en regionaal niveau met gezamenlijke inspanningen een succes gemaakt moet worden van het WFC en WFE, zodat vervolgens de uitstraling en voorbeeldfunctie in Nederland, Europa en de rest van de wereld wordt gerealiseerd.
Inwoners van Ede en directe omgeving moeten het WFC en de experience omarmen. Foodbedrijven moeten zich willen gaan vestigen in het WFC en investeren.
Op termijn is de ambitie
Ede is dé Foodstad met een World Food Center en World Food Experience;
Regio Foodvalley is dé foodregio van Nederland en voorbeeld voor andere regio’s in Nederland;
Provincie Gelderland is dé foodprovincie van Nederland en voorbeeld voor andere provincies;
Nederland is hét gidsland in Europa en de wereld op gebied van food.