Intentieverklaring regionale zorgagenda

Foto: Ede.nieuws.nl

Op maandag 3 april 2017 hebben bestuursleden van  Huisartsen Gelderse Vallei (HAGV), Ziekenhuis Gelderse Vallei en Menzis in aanwezigheid van Zorgbelang Gelderland/Utrecht een intentieverklaring ondertekend, waarmee de eerste stap naar de gezamenlijke regionale zorgagenda is gezet.

De komende jaren is een nieuwe manier van zorg organiseren nodig. Een passend regionaal zorgaanbod moet het resultaat zijn. Voor alle inwoners van de regio betekent dit: zorg van hoge kwaliteit zo dicht mogelijk bij huis, na zorgvuldige afweging van kosten en baten voor patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars.

 

In de regio Gelderse Vallei staat ‘samen zorgen’ centraal. De initiatiefnemers hebben de handen ineengeslagen om samen beter op de veranderende zorgvragen van inwoners in te kunnen spelen. Daarom ondertekenden drie bestuurders van de betrokken partijen de intentieverklaring: Joris van Eijck, directeur Zorg van Menzis, Kien Smulders, raad van bestuur HAGV, en Nicolet Zeller, raad van bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei. Bij de ondertekening was Nathalie Koopman namens patiëntenorganisatie Zorgbelang Gelderland/Utrecht aanwezig.

 Regie

In eerste instantie worden voor de ouderenzorg, de beweegzorg en zorg voor patiënten met hartfalen nieuwe vormen van samenwerking ontwikkeld. In afstemming met patiënten wordt bepaald welke zorg toegevoegde waarde levert. Ook wordt onderzocht op welke manier medisch specialisten hun kennis in de huisartsenzorg kunnen inbrengen. Alles om de juiste zorg op de juiste plaats te bieden. Een zorg waarin zorgaanbieders vanuit het concept ‘positieve gezondheid’ bovendien de patiënt helpen om zelf de regie te nemen. Kien Smulders zegt: ‘Als betrokkenen in de zorg kijken wij over de grenzen van ons eigen domein heen. Daarbij denken we in zorgketens en –netwerken en kijken we vooral hoe we patiënten kunnen ondersteunen zodat zij zelf de regie kunnen voeren bij ziekte en gezondheid.’

 Hoe

Groot denken en klein beginnen. De ondertekenaars zijn heel enthousiast. Nicolet Zeller zegt: ‘We werken al veel samen in deze regio en nemen liever zelf initiatieven dan pas als het moet. Er gaat uiteindelijk veel veranderen, maar we beginnen klein.’ Joris van Eijck voegt daaraan toe: ‘Menzis kiest voor zorg met meer waarde voor patiënten en professionals. Dat is een doel dat we delen en waar we samen aan werken!’ Dat bevestigt Nathalie Koopman namens Zorgbelang: ‘Samen de passie uit ieders lijf halen en uitstralen dat we het samen kunnen en dat nu ook laten zien. Wij doen mee!’

Fotobijschrift: De intentieverklaring voor de regionale zorgagenda wordt ondertekend door: v.l.n.r. Kien Smulders, raad van bestuur HAGV, Nicolet Zeller, raad van bestuur Ziekenhuis Gelderse Vallei en Joris van Eijck, directeur Zorg van Menzis. (foto: Ernst-Jan Brouwer, ZGV).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen