Cultura organiseert lezing over Klompenpaden

04 jun , 10:24 Nieuws
harry harsema martine kruider en wim huijser auteurs van 50 nieuwste klompenpaden1
Cultura Ede
Vijf auteurs vertellen over hun bijzondere wandelervaringen
EDE – Op vrijdagavond 14 juni geven in Cultura Ede een aantal auteurs van het boek 50 Nieuwste Klompenpaden een presentatie over hun wandelingen door het agrarische cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht. Deze lezing is georganiseerd in samenwerking met Boek & Buro Ede.
Tien jaar geleden ontstond bij auteur Wim Huijser en uitgever Harry Harsema het idee om over de eerste vijftig paden een boek te maken. Na de verschijning daarvan in 2015, ging de ontwikkeling van nieuwe paden zo snel dat twee jaar later al 50 Nieuwe Klompenpaden kon worden gepresenteerd. Aan dit derde boek werkten zo’n twintig schrijvers en fotografen mee, waaronder Jan van Coeverden, Krijno Horlings, Jeroen Bosch en de dichter Ed Bruinvis. De inleiding werd geschreven door boerin en journaliste Martine Kruinder, die daarmee een brug probeert te slaan tussen boer en burger.
Paddenstoelen
In de afgelopen twintig jaar zijn Klompenpaden als paddenstoelen uit de grond gekomen. Veel wandelaars zijn er dol op en de gemeente Ede spant met elf paden nog altijd de kroon. Wandelend over landgoederen, historische paden en dwars door boerenland is er genoeg te ontdekken en beleven. Het is niet alleen struinen door opengestelde weilanden, kleine doorsteekjes maken naar stille natuurgebieden, maar ook het ontdekken van schilderachtige boerenerven en Rustpunten waar streekproducten worden verkocht. Er zijn inmiddels ook zes Klompenpaden voor gezinnen met kinderen, en voor doorlopers is er een extra lang Klompenpad aan beide zijden van de Neder-Rijn tussen Oosterbeek en Wageningen.
Dankzij de inzet van 1.500 enthousiaste vrijwilligers liggen de paden er goed bij. Overheden steunen de ontwikkeling en het duurzame beheer van inmiddels bijna tweeënhalfduizend kilometers aan Klompenpad. Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland, de ontwikkelaars van de paden, zijn de grondeigenaren en vrijwilligers dan ook zeer dankbaar voor de jarenlange steun en betrokkenheid.
Aanmelden
Tijdens de lezing op vrijdag 14 juni gaan Wim Huijser, Harry Harsema, Jan van Coeverden, Krijno Horlings en Ed Bruinvis in gesprek met Rik Winsemius, manager van de bibliotheek. Ze vertellen over hun bijzondere wandelervaringen en de invalshoek van waaruit ze naar het landschap kijken en het hebben leren lezen.
De toegang is gratis, wel graag aanmelden via www.cultura- ede.nl/agenda/lezing-wim-huijser/