Vrouw van 38 uit Ede krijgt ook in hoger beroep zes jaar cel

EDE - Zaterdagmiddag 19 maart tegen 16.50 uur.
EDE - Zaterdagmiddag 19 maart tegen 16.50 uur.
Foto: ASMedia

EDE – Een 38-jarige vrouw uit Ede is ook in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar cel voor doodslag op de 64-jarige Ben uit Gaanderen.

Ben kwam om het leven nadat de Edese in maart 2022 drie keer met haar auto over hem heen was gereden.

Ook moet de vrouw haar rijbewijs voor tien jaar inleveren en schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer.

De vrouw reed op een parkeerplaats bij een winkelcentrum tegen het busje van Ben aan. Toen zij daarop werd aangesproken, probeerde ze met haar auto weg te rijden. Het slachtoffer wilde dat voorkomen door voor de auto te gaan staan.

De Edese reed uiteindelijk drie keer over het slachtoffer heen: vooruit, achteruit en nogmaals vooruit. Het slachtoffer raakte daardoor zwaargewond en overleed later die dag in het ziekenhuis.

Volgens de automobiliste heeft ze Ben niet gezien en heeft ze niet gemerkt dat zij over hem heen reed. Zij zegt in paniek te zijn geraakt en koste wat het kost weg wilde.

De zoon van het 64-jarige slachtoffer vertelde tijdens de zitting twee weken geleden over het gemis van zijn vader. “Ik had nog zo veel van hem willen leren. Nog een appje van hem willen krijgen. Maar door een misdadige actie kan dat allemaal niet meer.”

Hij richtte zich ook tot de verdachte. “Stop met het verdrinken in zelfmedelijden. Het draait alleen maar om jou. Je hebt mijn vaders leven afgenomen door een krasje op de bumper.”

‘Verminderd toerekeningsvatbaar’

De psycholoog die de vrouw onderzocht oordeelt dat zij verminderd toerekeningsvatbaar is. De 38-jarige lijdt onder meer aan PTSS, vanwege een jarenlange gewelddadige relatie die kort daarvoor was beëindigd.

Het gerechtshof vindt, net als de rechtbank eerder, dat uit de bewijsmiddelen blijkt dat de Edese het slachtoffer heeft kunnen zien en ook heeft gezien, voordat zij is gaan rijden.

Het hof wil wel aannemen dat ze in paniek was en weg wilde, maar gelooft niet dat de vrouw zo in paniek was dat zij niet heeft gemerkt dat zij drie keer over het slachtoffer heen is gereden.

Dat de vrouw koste wat het kost weg wilde nadat ze was aangesproken op blikschade die ze had veroorzaakt, is volgens het hof geen normale reactie. “Dit gedrag moet voor een deel worden toegerekend aan PTSS.”

Dat zij helemaal niet wist wat zij deed, gelooft het hof niet. “Ze kon haar auto wel doelgericht sturen en heeft allerlei dingen rond de aanrijding opgemerkt, zoals bijvoorbeeld de reactie van een getuige. Ook blijkt uit de bewijsmiddelen dat na het feit de paniek al snel is weggeëbd.”

Tien jaar rijontzegging

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden negen jaar cel en een rijontzegging van vijf jaar. Het hof vindt een gevangenisstraf van zes jaar passend, dezelfde straf die de rechtbank eerder uitsprak.

Daarnaast is een rijontzegging van tien jaar opgelegd, omdat de vrouw heeft laten weten dat zij eigenlijk zo weer de weg op kan. “Zij realiseert zich nog altijd niet dat zij gezien haar labiele mentale toestand de weg niet op had mogen gaan, althans niet met een motorrijtuig.”

Bron – Bericht Omroep Gelderland

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen