Burgemeester René Verhulst reikt Koninklijke Erepenning uit

EDE – Koninklijke Erepenning voor Vereniging Oud Ede

Dit jaar bestaat Vereniging Oud Ede 100 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft de Koning besloten om de Koninklijke Erepenning toe te kennen aan de vereniging.

Burgemeester René Verhulst heeft de erepenning op zaterdag 20 april 2024, uitgereikt aan het bestuur van Vereniging Oud Ede tijdens het Eeuwfeest van de vereniging in Hotel De Bosrand in Ede.

Vereniging Oud Ede zet zich in om de geschiedenis van Ede te onderzoeken en te bewaren. De vereniging heeft een kleine 700 leden. Enthousiaste vrijwilligers zijn actief in werkgroepen om de werkzaamheden van de vereniging te ondersteunen. Viermaal per jaar verschijnt verenigingsblad ‘De Zandloper’. Hierin worden artikelen en onderzoeken over cultuurhistorische zaken over (het oude) Ede en omgeving in gepubliceerd. Daarnaast publiceert de vereniging boeken en organiseert zij lezingen.

Historie

Op 10 september 1924 werd Vereniging Oud Ede opgericht op initiatief van de heer P. Sibbles. Deze Edese boekhandelaar maakte zich zorgen dat het verleden vergeten zou worden en wilde dit met Vereniging Oud Ede voorkomen.

In 1933 werd het eerste boek van de vereniging ‘De geschiedenis van Ede’ voltooid en in 1939 en 1948 volgden nog twee delen. De boekwerken zijn van belangrijke waarde voor het historisch besef en de identiteit van de Edese samenleving.

In 1972 verschijnt de eerste editie van ‘De Zandloper’, het kwartaalblad van de vereniging. In 2009 werd besloten om het Historisch Museum Ede, wat tot dan toe onderdeel was van Vereniging Oud Ede, onder te brengen in een zelfstandige stichting. De collectie is daarmee eigendom gebleven van de vereniging maar het beheer en de organisatie van exposities is overgenomen door Stichting Historisch Museum Ede. De organisaties werken intensief samen en hebben een goede relatie met het Gemeentearchief.

Koninklijke Erepenning

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen dan wel aan sportverenigingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen