Inwoners versterken buitengebied Lunteren met bomen en struiken

Aanplanting van Stichting Landschapsbeheer Gelderland
Aanplanting van Stichting Landschapsbeheer Gelderland
Foto: Marcel de Bont

LUNTEREN – Inwoners uit het buitengebied van Lunteren gaan vrijdag 15 december ongeveer 6.000 struiken en 280 bomen planten voor een aantrekkelijker buitengebied.

Zij doen mee aan het beplantingsproject Lunteren in het Groen van de gemeente Ede, dorpsraad Lunteren en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). De uitdeeldag van de beplanting aan zo’n vijftig deelnemers vindt plaats om 13.00 uur aan de Gemeentewerf Ede, Asakkerweg 8 in Ede.

De deelnemers gaan vrijdag 15 december op hun terreinen 5.962 stuks bosplantsoen aanplanten in de vorm van heggen, struweelhagen, houtwallen en bosjes. Ook planten zij 67 hoogstamfruitbomen, 77 solitaire bomen en 135 knotbomen en elzensingels. Dit is een geweldig resultaat en zeer waardevol voor het vergroten van de biodiversiteit in het landschap van de gemeente Ede.

Het aanbrengen van deze landschapselementen zorgt ervoor dat dieren zich in een gebied kunnen verplaatsen. Ook zorgt veel groen voor voedsel en beschutting. Daarnaast draagt het bij aan de identiteit van een streek. Zo zijn bepaalde soorten planten kenmerkend voor de Veluwe.

Streekeigen beplanting versterkt biodiversiteit en landschap
De adviseur van de gemeente Ede heeft elke deelnemer bezocht. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype waar de bewoner woont. Via deze actie worden de percelen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard, vogelbosje of combinatie van mogelijkheden. Door aanplant van streekeigen soorten verhogen inwoners de biodiversiteit en helpen ze mee aan het behoud van het streekeigen landschap.

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Ede en provincie Gelderland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen