Koninklijke Nederlandse Munt overhandigt herdenkingsmunten aan ambassadeurs Verenigd Koninkrijk en Canada

Wageningen, 28 juli – CFO Bert van Ravenswaaij van de Koninklijke Nederlandse Munt heeft vandaag de eerste exemplaren van de muntset ‘Europe Remembers’ overhandigd aan Peter Wilson, ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk en aan de Canadese ambassadeur Lisa Helfand, in aanwezigheid van een afgevaardigde van het project Europe Remembers 1944-1945. De overhandiging vond plaats in het Wageningse Hotel de Wereld. Hotel de Wereld staat bekend als de plaats waar de volledige overgave van de Duitse bezetter in Nederland in 1945 een feit werd. In de muntset zijn de herdenkingsmunten ter ere van 75 jaar vrijheid van Engeland, Canada en Nederland samengebracht.

Hotel de Wereld

Op 5 mei 1945 kwam de Canadese geallieerde generaal Charles Foulkes met de Duitse bezettende militairen de overgave van de Duitsers in Nederland overeen in Hotel de Wereld. Het hotel genoot de voorkeur van de Canadese generaal als onderhandelingsplek vanwege de ligging aan het toenmalige front, de afwezigheid van burgers vanwege evacuatie en het metaforische karakter van de naam ‘De Wereld’. De ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk, Peter Wilson, en de ambassadeur van Canada, Lisa Helfand, namen ter ere van 75 jaar vrijheid de muntsets getiteld ‘Europe Remembers’ in ontvangst op deze betekenisvolle locatie.

Europe Remembers

Bij de overhandiging was ook een afgevaardigde van het project Europe Remembers 1944-1945 aanwezig. Europe Remembers is een initiatief van de Liberation Route Europe Foundation en haar belangrijkste partners. In 2019 en 2020 viert de wereld een bijzonder jubileum. We staan in heel Europa stil bij 75 jaar bevrijding en het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het project wil aandacht vestigen op deze twee belangrijke jaren van herdenking door het stimuleren van herdenkingstoerisme en bezoekers te inspireren meer te leren over de geschiedenis.

Zilveren herdenkingsmunten

De muntset ‘Europe Remembers’ presenteert de puur zilveren herdenkingsmunten van Engeland, Canada en Nederland: drie landen die onder andere betrokken waren bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog. Alle munten zijn een wettig betaalmiddel in het land van herkomst. De herdenkingsmunten liggen in een eikenhouten munthouder met glazen paneel waarop een vredesduif is afgebeeld, gemaakt door Royal Leerdam Crystal. Dit collector’s item ter ere van 75 jaar vrijheid is nu te bestellen op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt: www.knm.nl/europeremembers

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden