Vanaf vandaag is de COVID-19 corona teststraat van de GGD bij Pathé Ede open

Foto: Ede.nieuws.nl

Iedereen die klachten heeft die aan het coronavirus doen denken, kan vanaf maandagochtend 0800-1202 bellen. Via dat telefoonnummer kunnen mensen een afspraak maken voor een coronatest, ook wie maar milde verschijnselen heeft.

In Ede kunnen 130 mensen per dag terecht bij de COVID-19 coronavirus teststraat van de GGD bij bioscoop Pathé. Het kabinet wil mensen die besmet zijn met het virus sneller opsporen. Dan kan het zo nodig gerichte maatregelen nemen en hoeft niet weer de hele samenleving te worden stilgelegd. Daarom komt iedereen die hoest, snottert, benauwd is, koorts heeft of minder ruikt of proeft vanaf 1 juni in aanmerking voor een test.

De gratis afsprakenlijn is zeven dagen per week open van 08.00 uur ’s ochtends tot 20.00 uur ’s avonds. Wie in aanmerking komt voor een test, kan “in principe” de volgende dag al terecht. Binnen 48 uur volgt de uitslag.

De GGD’en, die verspreid door het land ruim tachtig ‘teststraten’ hebben ingericht, zetten zich schrap voor een stormloop de komende dagen. Daardoor kan het in het begin langer duren om een afspraak te maken en getest te worden, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Het departement benadrukt dat het geen zin heeft om een test af te nemen bij mensen die geen klachten hebben. De uitslag zou dan onbetrouwbaar zijn.

Wie het virus onder de leden blijkt te hebben, moet twee weken thuisblijven. Ook huisgenoten krijgen dat dringende verzoek. De GGD spoort ondertussen mensen op met wie de zieke in nauw contact is geweest en zou kunnen hebben besmet. Hun wordt eveneens gevraagd twee weken thuis te blijven, en het te melden als ze ziek worden.

Na het uitbreken van de corona-epidemie was Nederland, anders dan veel andere landen, spaarzaam met tests. Daar komt langzamerhand verandering in.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden