Het is vandaag Moederdag!

Foto:

Het is vandaag Moederdag, dé dag waarop je je mams even extra in het zonnetje mag zetten. En dat kan op meerdere manieren!

Door Sam Fish

Zo kun je natuurlijk een bosje bloemen geven, of een lekker chocolaatje. Maar je kunt ook zelf iets voor haar maken waarvan je zeker weet dat ze het zal waarderen. Je kunt beloven de hele dag klusjes te doen in het huis. Zoals beloven de honden uit te laten en het avond eten klaar te maken.  Je kunt een ontbijtje op bed brengen met een hele lieve kaart. Of haar favoriete muziek aanzetten zodra ze beneden komt.

Sommigen zeggen misschien dat het een dag is die is uitgevonden door de grote bedrijven en winkels, net als Valentijnsdag. Maar dat mag de pret niet drukken, want er zijn genoeg manieren om je moeder in het zonnetje te zetten zonder dat het veel geld hoeft te kosten.

En misschien is in deze corona-tijd een telefoontje helaas de enige optie die er is om je moeder te verrassen. Hoe dan ook, het is Moederdag, een dag die je niet voorbij moet laten gaan.

Moederdag

Het in het zonnetje zetten van moeders is al een oude traditie. Deze gaat zelfs terug naar het klassieke Griekenland. Daar werd de formele moedercultus  met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der Goden, werd overal in Klein Azië beoefend op de ides, de vijftiende dag van maart.

Velen denken ook dat Moederdag haar oorsprong vindt in het oude of antieke Griekenland. Daar was het echter niet voor de gewone moeder, maar voor Rhea, de moeder der Goden.

Daarnaast kent de katholieke kerk een lange traditie van de verering van Maria, de moeder van Jezus. En in het Verenigd Koninkrijk is het een christelijke feestdag. Daar wordt Motherin Sunday gevierd op de vierde zondag in de Vastentijd, in aanloop naar Pasen.

Ode aan de moeders

Hoe je het ook viert, als je het überhaupt viert, een ode aan de moeder is nooit verkeerd. Op welke dag in het jaar je dat ook besluit te doen. Want nu kan het misschien niet groots gedaan worden door het corona-virus. Een bloemetje kan altijd en dan komt die dikke knuffel wel als we straks weer wat dichter bij elkaar mogen komen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden