75 jaar vrijheid vieren vanuit huis

Sinds maandagavond laat brand het Bevrijdingsvuur in Wageningen, het is een start van een stille Bevrijdingsdag dinsdag 5 mei 2020. Het is de 75ste viering van de bevrijding van Nederland.

Het begon in Wageningen met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur door burgemeester Geert van Rumund en staatssecretaris Paul Blokhuis. Het begin van een vreemde en bizarre Bevrijdingsdag.

Bevrijdingsdag had dit jaar een bijzonder feest moeten worden. Maar vanwege het coronavirus zijn alle bevrijdingsfestivals en andere festiviteiten afgelast en vieren Nederlanders deze officiële feestdag thuis. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei vraagt mensen op een andere manier stil te staan bij 75 jaar vrijheid, bijvoorbeeld door de vlag uit te hangen en het gesprek erover aan te gaan.

De traditionele Nationale Herdenking van de capitulatie en het Bevrijdingsdefilé in Wageningen gaan eveneens niet door. In plaats daarvan hijst een klein gezelschap om 15.00 uur bij het Nationaal Bevrijdingsmonument in Wageningen de vlaggen van alle landen die zich hebben ingezet voor de bevrijding van het Koninkrijk der Nederlanden, met aansluitend stilte en het Wilhelmus. Publiek is daarbij niet welkom en het centrum van Wageningen afgezet.

Ook de 5 mei-lezing in Den Haag, die zou worden uitgesproken door de Duitse bondskanselier Angela Merkel, gaat niet door. Ze is inmiddels gevraagd voor volgend jaar. De jaarlijkse afsluiter van Bevrijdingsdag, het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam, is vervangen door een concert vanuit de foyer van Theater Carré. De NOS zendt dit rechtstreeks uit.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden