Thuis op vakantie met het vakantiedoeboek

Foto:

Ruim 27.000 kinderen van het basisonderwijs starten vrijdag hun meivakantie met een heerlijk vooruitzicht: het vakantiedoeboek. Dit ruim honderd pagina tellende digitale boek staat boordevol superleuke dingen om te doen. Het initiatief komt van twee scholenkoepels van basisscholen: CNS Ede en SKOVV. Met activiteiten voor je hoofd, hart en handen geven de initiatiefnemers kinderen leuke bezigheden en is het tegelijk een mooi gebaar naar ouders. Gebarentaal speelt een belangrijke rol in het boek, net als gezondheid, eten en bewegen.

De gemeente Ede en SWV Rijn en Gelderse Vallei en Berséba omarmden direct het initiatief.

Onderwijs- en foodwethouder Leon Meijer: “Een vakantiedoeboek helpt alle basisschoolleerlingen tijdens de meivakantie zoveel mogelijk dat vakantiegevoel te hebben. Ik ben trots op dit mooie initiatief, dat laat zien hoe hard en creatief de mensen uit het gehele onderwijs samenwerken voor het kind.” Thea de Graaf, directeur-bestuurder van het Samenwerkingsverband Rijn en Gelderse Vallei doet enthousiast mee, “omdat dit iets unieks is wat je alle kinderen gunt”.

Plezier voor iedereen

Het boek biedt kinderen tijdens de meivakantie dagelijks educatief vermaak. Ook ouders/verzorgers kunnen hun kind(eren) hiermee structuur bieden, zeker voor de ouders die werken in cruciale beroepsgroepen. Het vakantiedoeboek is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 3 t/m 12 jaar. Het boek maakt onderscheid in onderbouw en bovenbouw en biedt activiteiten voor al deze leeftijden. Het vakantiedoeboek is samengesteld en vormgegeven door communicatiebureau CASE.

Activiteiten

Bij het vakantiedoeboek moet je denken aan puzzels, kleurplaten, filmpjes, spelletjes, kooktips, proefjes, liedjes en rondleidingen. Zelfs de ‘Coronische Spelen’ zijn opgenomen. De input komt van allerlei leerkrachten uit beide stichtingen, maar bijvoorbeeld ook van Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller museum. Christian Weij, auteur van de boeken Verrot Lekker & Verrot Gezond geeft anti-hamster vlogs en Kwintessens & Verus levert levensbeschouwingen voor thuis.

Gebarentaal

De rode draad in het boek is gebarentaal. De initiatiefnemers hebben ‘Irmo en Irma’ ontwikkeld. Dit is een knipoog naar Irma Sluis, de gebarentolk tijdens de persconferenties van het kabinet en een huisdier, een hamster genaamd Irmo. Gebaren.nl & Wapperkids, Kidsigns en Gebarenchallenge geven uitgebreide tips en instructies voor gebarentaal.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden