Sterfte in Nederland onder bewoners van institutionele huishoudens bijna verdubbeld volgens CBS

Foto: ZGV

In de gemeente Ede zijn tot en met vandaag 50 mensen opgenomen in het ziekenhuis wegens besmetting met het corona virus. Dat is een toename van 1 patiënt.

Update

16-04-2020 14.00 uur

Vandaag zijn er 182 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 181 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 29.214 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

COVID-19 in verpleeghuizen

Naar schatting heeft ongeveer één derde van de verpleeghuizen tenminste één patiënt met COVID-19. We zien dat er de laatste dagen niet veel nieuwe verpleeghuizen met COVID-19 patiënten bijkomen. We zien wel verspreiding van COVID-19 binnen verpleeghuizen.

Op basis van de meldingen van patiënten met COVID-19 heeft het RIVM meldingen van patiënten in verpleeghuizen apart bekeken. Dit is in de tijd uitgezet. Onderzoekers keken naar 2 punten:

  1. het aantal nieuwe verpleeghuislocaties met tenminste één COVID-19 patiënt (Figuur 1),
  2. het aantal verpleeghuisbewoners met COVID-19 (Figuur 2).

Sommige meldingen worden later gedaan. Daarom kan het zijn dat nog niet alle meldingen van de meest recente week zijn meegenomen.

In Figuur 1 zie je dat het aantal verpleeghuizen dat voor het eerst een bewoner met COVID-19 meldt sinds eind maart minder wordt. Naar schatting heeft ongeveer één derde van het aantal verpleeghuizen tenminste één patiënt met COVID-19. In Figuur 2 zie je dat het aantal verpleeghuisbewoners met COVID-19 wel toeneemt. Het gaat hier alleen om verpleeghuisbewoners die getest zijn op COVID-19. In elk verpleeghuis wordt er volgens de richtlijn een beperkt aantal patiënten getest. Omdat dat niet bij alle patiënten gebeurt, ligt het daadwerkelijke aantal van patiënten in verpleeghuizen met COVID-19 hoger dan het figuur laat zien. Het RIVM werkt samen met NIVEL Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg  en Verenso Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde en Sociaal Geriaters  om al deze gegevens toch te krijgen. Het gaat dan om patiënten die waarschijnlijk COVID-19 hebben/hadden, maar waarbij geen laboratoriumonderzoek is gedaan.

Figuur 1. Nieuwe verpleeghuislocaties met een eerste melding van COVID-19 per dag

Figuur 1. Nieuwe verpleeghuislocaties met een eerste melding van COVID-19 per dag

 

Figuur 2: Nieuw gemelde patiënten met COVID-19 per dag die in een verpleeghuis wonen.

Figuur 2: Nieuw gemelde patiënten met COVID-19 per dag die in een verpleeghuis wonen

 

In ons nieuwsbericht van vandaag 10.00 uur vind je informatie over de sterfte in institutionele huishoudens, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicapten, gevangenissen en asielzoekerscentra.


16-04-2020 10:00 uur

Sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens bijna verdubbeld

De sterfte valt de afgelopen weken hoger uit dan gemiddeld voor deze periode. Dit geldt met name voor de sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicapten, gevangenissen en asielzoekerscentra. Hier was in week 14 (30 maart tot en met 5 april) de sterfte bijna twee keer hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020, terwijl de sterfte van mensen in particuliere huishoudens 1,5 keer hoger was. Dat melden het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Meer informatie vind je in het nieuwsbericht van het CBS.

Bron RIVM

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden