Hiltje van Eck ontvangt medaille van verdienste

Foto: Gemeente Ede Fotostudio Albert

Mevrouw H. van Eck uit Ede heeft op vrijdag 3 januari de medaille van verdienste van de gemeente Ede ontvangen. Burgemeester René Verhulst reikte de medaille uit tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ede.

Het gemeentebestuur van Ede heeft deze gemeentelijke onderscheiding aan mevrouw Van Eck toegekend als blijk van grote waardering en erkentelijkheid voor haar inzet op het gebied van nazorg voor de Arnhem Veteranen. De veteranen, verenigd in de AVC, kwamen na de verloren Slag om Arnhem elk jaar terug naar onze regio om hun gevallen kameraden te herdenken.

De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels ver achter ons en het aantal mensen dat die oorlogsperiode zelf bewust heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Mevrouw Van Eck groeide op in ‘een echt verzetsstraatje’ en vindt het belangrijk om verhalen over de Tweede Wereldoorlog te blijven vertellen en te herdenken.

Al meer dan vijfendertig jaar ze zij zich in voor tal van activiteiten met een relatie naar de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder de nasleep van de verloren Slag om Arnhem. Ze is al jaren bestuurslid van de Arnhem 1944 Fellowship (voorheen de AVC, Arnhem Veterans Club) en bij het Voormalig Verzet Ede. Ook is zij betrokken bij de Airborne herdenkingen en het begeleiden van oorlogsveteranen van de Slag om Arnhem. Het begon met een reünie en dit werd uitgebreid met een lunch of diner. Later werd er voor de Canadese en Engelse veteranen onderdak en begeleiding geregeld naar alle onderdelen van het nationale herdenkingsprogramma.

Het is niet vanzelfsprekend dat iemand over de oorlog wil vertellen en wil blijven herdenken, hetgeen door de veteranen en nabestaanden zeer wordt gewaardeerd.

Gemeentelijke onderscheidingen

De verordening Gemeentelijke Onderscheidingen Ede geeft het college van burgemeester en wethouders van Ede de mogelijkheid de medaille van verdienste van de gemeente Ede toe te kennen. Dat gebeurt dan als blijk van grote waardering en erkentelijkheid zowel aan ingezetenen als aan niet-ingezetenen en organisaties.

Personen die in vrijwillig verband bijzondere verdiensten hebben gehad voor de Edese gemeenschap of op enig terrein van het maatschappelijk leven blijk hebben gegeven van bijzondere burgerzin of een belangrijke prestatie hebben verricht op cultureel, sportief of enig ander gebied komen in aanmerking voor de medaille.

Het college van burgemeester en wethouders beslist over de toekenning van deze gemeentelijke onderscheiding op voordracht van de burgemeester, nadat de adviescommissie gemeentelijke onderscheidingen is gehoord.

Meer informatie over de penning

Op de website www.ede.nl/lintjes en vragen via [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden