Kansen bieden én pakken. Jong en ondernemend

Foto: VraagAnthea

Arie, Omar en Vincent gunnen meer jongeren in Ede deelname aan ‘Kansrijk’ van Malkander.

Ede – In 2018 startten maar liefst 3500 jongeren van 13-18 jaar een onderneming. Omar (14) wilde dat niet, maar wel heel graag in de praktijk ervaren hoe werken werkt.  Jongerenwerkers van Malkander bieden de mogelijkheden met project Kansrijk. Met respect voor de arbeidsvoorwaarden, die voor deze leeftijdsgroep terecht streng zijn.

Omar vertelt met plezier hoe zijn week eruit ziet. Hij zit op de HAVO op het Streek Bovenbuurtweg en voetbalt op zaterdag bij DTS Ede. Én hij werkt elke zaterdag 4 uur in de AH op Parkweide. Zijn moeder, naast voorzitter van de Somalische Vereniging ook mentor huiswerkbegeleiding bij het Studiecentrum in het Kernhuis zag daar een vacature van Kansrijk. Aan dit project doen gemiddeld steeds 15 scholieren mee. Omar: “Ik had eerst een aanmeldgesprek. Daarin mocht ik vertellen wat me leuk lijkt om te doen. Ik wilde graag werken in een grote supermarkt en daar alles leren.”

Jongerenwerkers Vincent Koelewijn en Arie Alderliesten doen de begeleiding van deze jonge mensen die door hun leeftijd vaak belemmeringen ondervinden. Ze zijn de schakel met de bedrijven. Arie: “Als je 14 bent mag je echt geen zwaar werk doen en maar een paar uur per week werken. Dat leggen we vast en bewaken we.  Ze krijgen een vrijwilligersvergoeding gelijk aan het minimumloon. Én er geldt de keiharde regel dat een jongere geen vacature vervult.”

Voor een sollicitatiegesprek trainen Vincent en Arie de jongeren. Ze gaan mee en naast de formele zaken komen ook de leerdoelen, de begeleiding op de werkplek en evaluatiemomenten aan bod.  Omar: “Ik werk sinds maart met leuke mensen samen. Ik mag dingen doen als de voorraad controleren en klanten helpen als ze iets niet kunnen vinden. De teamleider komt vaak kijken en meestal krijg ik complimenten.”
Er stromen regelmatig jongeren door naar een vaste (bij)baan. Aan kandidaten is geen gebrek. Mond op mond reclame is effectief en de jongeren geven Kansrijk een 8.9.  Vincent: “Extra leuk aan dit project is dat je positieve jongeren kansen kan bieden zich te ontwikkelen in hún tempo. Ze willen  dingen leren er ervaren die ze op school niet krijgen Die jongeren met zoveel motivatie zijn er genoeg!”

Het project draait nu een jaar in Kernhem-Veldhuizen en slaat aan. Uitrollen over heel Ede zou mooi zijn. En ze willen meer trainingen door professionals aanbieden. Ook gaan ze met een wekelijkse post op het Malkander Instagramaccount Jeugd en Jongeren met een tip of vraag over werken de interesse prikkelen van jongeren. Én van geïnteresseerde bedrijven.  Nu doen sport- en internetbedrijven en de detailhandel mee. Opvallend is de deelname van stichting WelzoWijs: zij steunen op innovatieve wijze mensen met ideeën door onderwijs, overheid en bedrijfsleven bij elkaar te brengen. Maar de interesse van jongeren is breed: er kan nog meer bij!

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden