Zwembad de Peppel wereldwijd als eerste ISO-certificering voor drenkelingendetectie

Foto: Zwembad De Peppel Ede

Ede – Verdrinking is een nachtmerrie voor een zwembad. Om de veiligheid te vergroten heeft Zwembad de Peppel daarom eind 2018 bij de grote verbouwing een drenkelingendetectiesysteem laten installeren. Vandaag ontving het zwembad wereldwijd als eerste de ISO-certificering voor het systeem.

Het systeem van Poseidon bestaat uit camera’s onder en boven water, die de zwembewegingen van de bezoekers registreren en deze doorgeven aan de computer. De computer slaat alarm als een lichaam langer dan een aantal seconden stil onderwater ligt. Het systeem is een belangrijk hulpmiddel voor de toezichthouders.

Directeur ter Hoeven van Zwembad de Peppel: “Het is voor toezichthouders soms vrij moeilijk om een verdrinking te signaleren. Door schitteringen en lichtbreking heeft water een beperkt doorzicht, waardoor het lastig is alles onder water in de gaten te houden. Ons nieuwe drenkelingendetectiesysteem ondersteunt de toezichthouder daarbij.

Wereldwijd zijn er meer dan 50 gevallen bekend, waarbij mensen dankzij het systeem tijdig uit het zwembad zijn gehaald. In Nederland is het systeem in 27 zwembaden geïnstalleerd en danken inmiddels 4 mensen daaraan het leven.

ISO heeft nieuwe normen opgesteld waaraan het systeem moet voldoen. Bij Zwembad de Peppel is als pilot door TÜV-Nederland een uitgebreide test uitgevoerd. Het systeem doorstond die glansrijk. Daarom mocht het zwembad wereldwijd als eerste het ISO-certificaat in ontvangst nemen.  Ter Hoeven: “We zijn hier uitermate blij mee en trots op. De certificering is het bewijs dat het systeem aan de hoge eisen voldoet die wij aan veiligheid stellen. Als we hierdoor verdrinking kunnen voorkomen, dan hebben we veel gewonnen.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden