Vanaf vandaag 180 miljoen beschikbaar voor uitkopen voor Varkensboeren die willen stoppen

Foto: Pixabay

Het is een landelijke discussie met veel uitersten: moet de veesector saneren?

Dat slaat niet alleen op de stikstofcrisis, maar ook op varkenshouderijen die geuroverlast veroorzaken. Sinds deze maandag kunnen varkensboeren zich inschrijven voor een uitkoopregeling van de overheid. De regeling houdt in dat de overheid de rechten voor het bedrijf vordert en de stallen laat slopen. Alleen boeren in gebieden met veel varkenshouderijen komen in aanmerking, zoals in Gelderland en Noord-Brabant. Het ministerie stelt 180 miljoen euro beschikbaar.

Ingrijpende maatregel

De uitkoopregeling is gericht op varkenshouderijen die geuroverlast veroorzaken. Maar hoeveel en welke boeren zich inschrijven is onduidelijk. Het ligt gevoelig en ook voor agrariërs onderling is het vaak gissen welke boer zich wel of niet inschrijft. ‘Dit zijn enorm ingrijpende maatregelen. Niet te vergelijken met het stoppen van een andere baan.

Niet direct duidelijkheid

Agrariërs die zich inschrijven weten niet meteen of ze ook mee kunnen doen aan het programma. Dat kan tot onrust leiden bij buren en werknemers. De sanering kan tot 15 januari worden aangevraagd. Maar de prijs per varken is in de regio oost lager dan in Noord-Brabant. Daarom moeten volgens Linda Janssen, voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij, ook gemeentes helpen bij de sluiting van een bedrijf.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden