Vandalen beschadigen gemiddeld 9 auto’s per dag in Gelderland

Foto: Independer

Afgelopen jaar werden er in de provincie Gelderland 3.285 auto’s opzettelijk beschadigd. Dit komt uit op gemiddeld 9 autovandalisme incidenten per dag. In de gemeenten Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn werd het vaakst melding gemaakt.

In Arnhem, Doesburg en Nijmegen is het risico op autovandalisme het grootst. Dit blijkt uit een data-analyse door Independer, naar aanleiding van de wintertijd die afgelopen weekend in is gegaan. Langere avonden betekenen traditioneel een toename van het aantal autovandalisme incidenten.

Gelderland relatief veilig

Afgelopen jaar werden er in Nederland in totaal 32.795 gevallen van autovandalisme geregistreerd (3,9 incidenten per 1.000 auto’s), zo blijkt uit CBS-cijfers. Independer rekende door wat dit relatief betekent per provincie. Hieruit blijkt dat Noord-Holland, met 4,9 incidenten per 1.000 auto’s, het meeste last heeft van opzettelijke beschadigingen aan auto’s. Flevoland is relatief gezien het veiligst voor autobezitters, met 2,1 incidenten per 1.000 auto’s.

In Gelderland waren er 3,2 incidenten per 1.000 auto’s. De meeste incidenten -in absolute aantallen- vonden plaats in Arnhem (390 incidenten), Nijmegen (390 incidenten) en Apeldoorn (275 incidenten). Per 1.000 auto’s was het risico het grootst in Arnhem, Doesburg en Nijmegen (6 incidenten per 1.000 auto’s).

Relatief veel zaken opgelost in Gelderland

In slechts 8% van alle gevallen van autovandalisme in Nederland werden vorig jaar de daders ook gevonden. Ook hier zijn per provincies verschillen te zien. Zo ligt dit percentage in de provincies Zeeland (12,9%), Friesland (12,9%) en Flevoland (11,2%) relatief hoog. In Groningen worden de daders het minst vaak opgespoord. Hier werd afgelopen jaar ‘slechts’ 6,5% van de delicten opgelost. Gelderland had een oplossingspercentage van 8,8%.

Alleen allriskdekking biedt uitkomst

Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun verzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van ruit- of brandschade door vandalisme. In sommige gevallen is het echter gunstiger om schade niet te claimen. Meer hierover is te vinden in het dossier Autoverzekering: vandalisme, waar ook alle gemeentelijke verschillen inzichtelijk zijn gemaakt.

https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/autovandalismekaart

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden