36e Pegasus Wandeltocht Herdenking heroïsche ontsnapping

Foto: Ede.nieuws.nl

Wandelaars aan de Pegasustocht, met vervoer van Keep Them rolling foto: Archief Stichting Recreatie Veluwe en Vallei

Zaterdag 26 oktober lopen de honderden deelnemers aan de Pegasus Wandeltocht deels de ontsnappingsroute van 124 militairen in oktober 1944. Deze helden zaten, na de Airborne luchtlandingen op de Ginkelse Hei, ondergedoken in de regio. Het betrof de grootste geslaagde ontsnapping aan de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog.

Onderduiken was voor alle betrokkenen gevaarlijk. Voor de onderduikers én de inwoners die hen in een hooiberg, thuis of in ondergrondse kelders verstopten en verzorgden. In de chaos van de evacuatie van Bennekom, op 22 oktober 1944, zag het verzet kans met hulp van Canadese bootjes de onderduikers over de Rijn te zetten. Een tweede poging vanaf De Mossel mislukte. De Engelse bevelvoerder, volgde ondanks waarschuwingen van Nederlandse gidsen zijn kompas richting zuiden, waardoor men rechtstreeks in het schootsveld van Duitse stellingen liep.

De routes leiden langs markante punten uit de Slag om  Arnhem. Wim Jacobs, SRVV-voorzitter:  “De 20 km leidt vanaf De Hartenberg via Juffrouw Tok door de Sysselt, het Edese bos en langs het Edese Mausoleum. De 30 km volgt grotendeels dezelfde route met een extra controlepunt bij Restaurant Campman in Renkum Beide afstanden finishen bij De Schuilplaats.De 12,5 km voert via het Edese Bos en de Ederheide  langs het Belgenmonument (1914 -1918), dat herinnert aan de opvang van in de eerste Wereldoorlog gevluchte Belgen. Bij de controle in Natuurcentrum de Veluwe staat een afbeelding van beide vluchtroutes. Via de Ederheide en uitkijktoren de Valenberg finisht men op `s Heeren Loo, locatie De Hartenberg.

Authentieke legervoertuigen van Keep Them Rolling vervoeren de wandelaars na de finish naar de startlocatie, een altijd bijzonder aspect aan deze wandeltocht. Ook de Pegasus Pipes and Drums luisteren de controlepunten weer op en ontvangen de lopers bij de finish.

Deze SRVV-wandeling geeft recht op een stempel in het Oranje wandelpaspoort,  uitgegeven ter gelegenheid van 75 jaar herdenken en vieren. Wie binnen twee jaar stempels van alle vier de wandelingen verzamelt ontvangt een extra herinnering.

Informatie
Startlocatie 20 en 30 km:  ’s Heeren Loo  Locatie De Hartenberg, congrescentrum

Het Hart Apeldoornseweg 60 6733 SC Wekerom (langs de N304 volg de borden).

Starttijden 30 km: 08.00-11.00 uur; 20 km 08.00-12.00 uur.
Startlocatie 12,5 km: De Schuilplaats, Otterloseweg 18A. 6718 ZM Ede; Starttijden 08.00- 13.00 uur. Beide startbureaus sluiten om 17.30 uur.

Startkaarten: 7 euro p.p., aan de start verkrijgbaar, incl. routebeschrijving

KWBN-leden ontvangen een consumptiebon, te besteden in De Schuilplaats

Informatie: htpp://www.srvv-events.nl/pegasus-wandeltocht of [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden