GRATIS LEZING PAULINE BROEKEMA IN CULTURA OP 31 OKTOBER

Foto: Pauline Broekem

Schrijfster en (NOS)journaliste Pauline Broekema verzorgt op donderdag 31 oktober in Cultura een lezing over haar boek ´Het uiterste der zee´. Zij verwerkt in haar lezing een selectie verhalen van Edese (verzets)helden, nauwkeurig samengesteld met diverse Erfgoedpartijen uit Ede. De lezing is onderdeel van het project Stille Helden. Een gezamenlijk project van Cultura, Muziekplein Ede en Wilhelminaschool in Bennekom in het kader van 75 jaar vrijheid.

In haar boek Het uiterste der zee, een familiegeschiedenis beschrijft Pauline Broekema de aangrijpende geschiedenis van twee Joodse families, wonend in een schilderachtig stadje in Noord-Groningen. Meijer Nieweg en Mies Wolf zijn vlak voor de inval van de nazi’s getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote Joodse families uit de textiel- en de veehandel.

Al snel krijgen Meijer en Mies een dochtertje, Sara, maar het jonge gezin wordt uit elkaar gerukt. Vader wordt weggevoerd naar een concentratiekamp en Mies en Sara zien hem nooit meer terug. Moeder en kind duiken, apart van elkaar, onder in Friesland. Na de bevrijding worden Mies en Sara herenigd maar blijkt het leven niet meer wat het beloofde te zijn.

Het uiterste der zee toont de veerkracht en moed van mensen in extreme situaties en laat op indringende wijze herleven wat door oorlog en tijd was weggevaagd.

Vier jaar heeft Pauline Broekema aan dit boek gewerkt. Zij kwam in contact met de nabestaande Sara Kirby Nieweg, geboren in 1941 te Appingedam. Via haar ging ze op zoek naar de geschiedenis van de joodse families Nieweg, Leefsma, Tof, Wolf, Van Hasselt en Cohen. Broekema heeft veel onderzoek gedaan door middel van interviews, familiecollecties en archieven.

Stille Helden en Edese helden

In samenwerking met verschillende partners van Cultura Erfgoed is een selectie gemaakt van bijzondere ´Stille Helden´ uit Ede. Pauline zal in haar lezing meer over deze helden vertellen. De lezing is onderdeel van het project Stille Helden. Een gezamenlijk project van o.a. Muziekplein Ede, Bibliotheek Cultura, Erfgoed, Kunstencentrum, Podiumkunsten en basisschool De Wilhelminaschool Bennekom, rondom het concert ´De Dochter van Meijer´ van Pauline Broekema en The Amsterdam Consort dat plaatsvindt op 15 februari 2020, door Cultura geprogrammeerd in het kader van 75 jaar vrijheid.

 

De lezing vindt plaats op donderdag 31 oktober in de bibliotheek van Cultura, aanvang 19:30 (inloop vanaf 19:00 uur). Meer informatie over de lezing of het project Stille Helden is te vinden op de website van Cultura www.cultura-ede.nl

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden