‘Een ander geloof? Dan verdien je de doodstraf! Dat leren kinderen op Koranscholen in Ede’

Foto: Pixabay

Kinderen op Salafistische moskeescholen leren dat mensen met een ander geloof of levensovertuiging de doodstraf verdienen. Ook leren zij zich af te keren van de Nederlandse samenleving en de beginselen van gelijkheid en vrijheid. In Ede zitten twee van dergelijke scholen.

Op verschillende moskeescholen onderwijzen docenten dat moslimjongeren moeten vertrekken uit dit ‘ongelovige land’ om zich te vestigen in een islamitisch land. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en NRC Handelsblad naar Salafistische instellingen die buiten het reguliere onderwijs vallen.

Zowel in de politiek als binnen de islamitische gemeenschap is onthutst gereageerd. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en VVD-voorman Klaas Dijkhoff willen de wet laten aanpassen zodat de onderwijsinspectie na signalen ook kan ingrijpen in het informele onderwijs, waar het nu alleen reguliere scholen kan inspecteren.

Ook de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap reageert geschokt. Een sjeik, imam en islamdocent, actief in traditionele Marokkaanse moskeeën, noemen de Salafistische lessen ‘afschuwelijk’.

Nieuwsuur en NRC deden onderzoek naar tientallen onderwijscentra die Salafistisch zijn of sterk door het salafisme worden beïnvloed, en bestudeerden het lesmateriaal voor verschillende leeftijdsgroepen. Docenten door het hele land verheerlijken een systeem waarbij straffen uit de sharia, de islamitische wetgeving, gelden.

Bron Omroep Gelderland

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden