Week van de Alfabetisering 9 t/m 15 september 2019

Foto: Taalhuis Ede

Durf je basisvaardigheden aan te pakken!

Durf iemand te helpen die laaggeletterd is? Durf als werkgever het verschil te maken. Durf aandacht te besteden aan laaggeletterdheid.

Ongeveer 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben moeite zich zelfstandig te redden in het dagelijks leven. Ze beschikken niet over voldoende basisvaardigheden. Ze hebben moeite met lezen en schrijven en/of rekenen. Vaak hebben ze ook moeite met omgaan met de computer of hun mobiele telefoon. Ze missen daardoor veel informatie die vanzelfsprekend is voor mensen die daar geen moeite mee hebben. Dat heeft gevolgen: mensen zijn minder zelfredzaam, minder sociaal actief. Ze vaak leven minder gezond en komen eerder in financiële problemen. Met het organiseren van de Week van de Alfabetisering vraagt Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor laaggeletterdheid.

In de gemeente Ede wonen ongeveer 10.000 mensen met beperkte basisvaardigheden. Taalhuis Ede wil hen graag bereiken en helpen. Dat doen we onder meer door samen te werken met bondgenoten: mensen en organisaties die zich actief inzetten voor het bevorderen van geletterdheid. Wie aan de slag wil met de basisvaardigheden kan contact opnemen met Taalhuis Ede. We maken dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. In het gesprek kijken we wat je wilt leren. We bespreken ook hoe je dat het beste kunt doen en waar. Soms bij een wijkcentrum, bijvoorbeeld Het Kernhuis. Soms bij een groepje in Cultura. Er zijn docenten en vrijwilligers die je graag verder helpen.

In de Week van de Alfabetisering organiseren we extra activiteiten. Met Voorlezen voor ouders en kinderen vestigen we de aandacht op het belang van voorlezen voor de taalontwikkeling van kinderen en willen we ouders en kinderen laten ervaren dat je met voorlezen veel plezier kunt hebben. Een dag later kunnen ouders een workshop Voorlezen is leuk! volgen. Daarin krijgen ze tips voor het voorlezen en kunnen ze ermee oefenen.

Dat schrijven leuk is kunnen bezoekers van de drie taalcafés in Ede ervaren tijdens de workshop Mijn Gedicht. Ook als je moeite hebt met schrijven of met de Nederlandse taal kun je meedoen.

Meer weten over laaggeletterdheid, de aanpak, vrijwilligerswerk? Neem contact op Annelies Berk, coördinator Taalhuis Ede via [email protected] of 06-12412014.

 

AGENDA

Voorlezen voor ouders en kinderen: maandag 9 september 16.00-17.00 uur in Stadspoort.

Workshop Voorlezen is Leuk! dinsdag 10 september van 09.45-11.15 uur in Stadspoort.

Workshop Mijn Gedicht:  Taalcafé Bij Bosshardt: 9 september 14.00-15.30 uur

Taalcafé Stadspoort: 11 september 10.00-11.30 uur

Taalcafé Het Kernhuis: 12 september 10.00-11.30 uur

Dus .. Durf jij te langskomen bij een activiteit en een reportage te maken? Wees Welkom!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen