De Koninklijke Nederlandse Munt slaat een officiële herdenkingsmunt: het Market Garden Vijfje

Foto: Ede.nieuws.nl

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond, de grootste luchtlandingsoperatie uit de Nederlandse geschiedenis. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat daarom een officiële herdenkingsmunt: het Market Garden Vijfje. Zaterdag 21 september 2019 zal Market Garden veteraan, de heer Les Fuller, tezamen met de heer Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten, de eerste ceremoniële muntslag verrichten tijdens de Airborne Luchtlandingen en Herdenking.

Muntslag door Tweede Wereldoorlog veteraan
Op het herdenkingsplein bij de Ginkelse Heide zal op zaterdag 21 september, als onderdeel van ‘Airborne Luchtlandingen en Herdenking’, de ceremoniële Eerste Slag plaatsvinden van het Market Garden Vijfje. De slag zal worden uitgevoerd door de heer Rob Bauer, Commandant der Strijdkrachten, en Engelse oorlogsveteraan de heer Les Fuller. Les Fuller zat bij het 3de Bataljon Parachute Regiment en was één van de parachutisten die sprong tijdens Operatie Market Garden in 1944. Na een goede landing, kwam hij nog grote obstakels tegen, welke uiteindelijk resulteerden in het verlies van zijn rechterarm en gevangenschap in een kamp. De Koninklijke Nederlandse Munt heeft een korte documentaire gemaakt waarin de heer Fuller zijn bijzondere verhaal vertelt. Deze is te bekijken via: https://youtu.be/usNmnN9MAww

Het Market Garden Vijfje

Tim Breukers is de ontwerper van het Market Garden Vijfje. Hij liet zich inspireren in het Airborne Museum Hartenstein te Oosterbeek, waar geborduurde batches en emblemen van de parachutisten zijn aandacht trokken. De verschillende steken paste hij toe in het ontwerp van deze herdenkingsmunt. Zo toont de keerzijde van de munt een parachute met satijnsteken. De brug over de Rijn bij Arnhem is gevisualiseerd met een zigzagsteek en het portret van Koning Willem-Alexander op de voorzijde is gevuld met een karakteristieke stapsteek.

Beschikbaarheid
Het Market Garden Vijfje is te bestellen via de website van Market garden en wordt geslagen in een oplage van 50.000 stuks. De herdenkingsmunt is in Nederland een wettig betaalmiddel ter waarde van vijf euro en na de ceremoniële Eerste Slag op 21 september 2019 ook verkrijgbaar via vestigingen van Goudwissel-kantoren. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten van deze munt, geslagen in zilver en in goud. Er verschijnt ook een speciale uitgifte samen met de Canadese munt in het teken van 75 jaar vrijheid van Zuid-Nederland.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden