Jan Hilgers Memorial Airshow krijgt eerste Jan Hilgerspenning

Foto: Chris Ouboter

Burgemeester René Verhulst reikte tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Ede de eerste Jan Hilgerspenning uit aan het kernbestuur van de Stichting Jan Hilgers Memorial Airshow. Martin Schoonderbeek, Willem Assenbroek, Tjepke Gratama en Gert van de Haar kregen deze onderscheiding voor het organiseren van twee grote Airshows in Ede.

 De Jan Hilgerspenning is een nieuwe gemeentelijke onderscheiding. De penning staat voor je dromen najagen en nooit opgeven. De ontvanger van de penning draagt een waardevolle bijdrage aan de Edese samenleving. Het is een aanmoediging om een ‘hoogvlieger’ te worden. En een beloning voor doorzettingsvermogen en betrouwbaarheid. De burgemeester van Ede kent de penning toe.

Airshows

Het kernbestuur organiseerde in 2010 een grote Airshow op de Ginkelse Heide, de Jan Hilgers Memorial Airshow. In dat jaar was het 100 jaar geleden dat Jan Hilgers als eerste Nederlander vloog. Dat gebeurde boven de Doesburger Heide. Met deze grote Airshow zette het kernbestuur Jan Hilgers en daarmee Ede in de internationale belangstelling.

Een aantal jaren later, in 2015, organiseerden ze opnieuw een grote show, Wings of Freedom, in het kader van 70 jaar vrijheid. Ook deze Airshow, anders van karakter, was een enorm succes. Duizenden mensen stonden op en rond het vliegkamp en genoten van deze spectaculaire show Wings of Freedom. Een onvergetelijke dag en een prachtig eerbetoon aan 70 jaar vrijheid.

Er zijn plannen om in augustus opnieuw een Wings of Freedom te organiseren in Ede. Nu in het kader van 75 jaar Slag om Arnhem, 75 jaar Herdenken en Vieren in Gelderland.

Het kernbestuur van Wings of Freedom bestaat uit vrijwilligers met een missie: prachtige Airshows organiseren met een boodschap. Door hun inzet en professionaliteit slagen ze erin om duizenden mensen op de been te brengen. Daarmee leveren ze een enorme bijdrage aan het op de kaart zetten van Ede.

Het kernbestuur bestond oorspronkelijk uit vijf personen. Willem Zuidveld is in 2017 overleden.

 Meer informatie over de Jan Hilgers penning:

Op de website www.ede.nl/lintjes en vragen via [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden