Asbestschakel van start in Gelderland

Foto: Ede.nieuws.nl

In een paar dagen tijd je asbestdak eraf en een nieuw dak erop.

Vandaag gaat in Gelderland de Coöperatie Asbestschakel van start. Vanaf nu kunnen mensen via de website makkelijk een offerte maken om hun dak te laten saneren en vervangen. Ze zien direct wat de prijs gaat zijn. In de Asbestschakel werken Gelderse bedrijven en overheden samen om de sanering voor dakeigenaren makkelijker te maken. ‘We regelen alles. Van de saneerder tot vergunningen en van de daklegger tot inventarisatiebureau.’ zegt Jeroen Klinkhamer van de Asbestschakel. ‘Met de asbestschakel wordt de stap om een asbestdak te saneren kleiner, daardoor kunnen we mensen sneller overtuigen hun dak daadwerkelijk aan te pakken. Dat is hard nodig, want we hebben nog heel veel asbestdaken te gaan.’ aldus Gelders milieugedeputeerde Bea Schouten In Gelderland ligt nog zo’n 20 miljoen vierkante meter asbestdak. Volgens een wet die het Rijk heeft aangekondigd, moet dit allemaal voor 2024 gesaneerd zijn. De provincie heeft daarom 4 miljoen euro uitgetrokken om de sanering sneller te laten gaan. ‘De Asbestschakel is een succesvol nieuw initiatief uit Overijssel, daarom heb ik ze gevraagd om ook een Gelderse coöperatie op te richten.’ aldus Bea Schouten.

Simpel, heldere prijs en duurzaam

‘Een asbestdak saneren is complex. Eerst moet een inventarisatiebureau komen beoordelen of er daadwerkelijk asbest ligt. Daarna moet er een saneerder ingehuurd worden en heb je een sloopvergunning nodig. Een speciaal vrijgavebureau moet dan officieel bevestigen dat het asbest weg is. En dan heb je natuurlijk nog een nieuw dak nodig.’ legt Klinkhamer uit. De Asbestschakel zorgt ervoor dat er binnen een paar dagen een nieuw dak ligt en men heeft altijd één aanspreekpunt.

Dakeigenaren kunnen in de speciale online rekentool de gegevens invullen en krijgen dan meteen een vrijblijvende prijsindicatie te zien voor een nieuw dak. Er kunnen ook zonnepanelen op het nieuwe dak gelegd worden. Zo helpt de sanering ook met het verduurzamen van de huizen in Gelderland. Gelderlanders krijgen uiteindelijk één offerte van Asbestschakel die werkt met tal van bedrijven uit de eigen regio.

Eerste proef

Afgelopen maand is er een eerste proef geweest om te testen hoe de deelnemende bedrijven in Gelderland samenwerken en wat er nog verbeterd kan worden. Daarvoor werd in één dag een dak van 500 vierkante meter gesaneerd en een nieuw dak gelegd. De proef is geslaagd.

De Asbestschakel werkt ook aan een coöperatie in Drenthe, Limburg en Brabant en is al volop actief in Overijssel.

De sanering versnellen

De provincie Gelderland trekt 4 miljoen euro uit om de sanering van asbestdaken te versnellen. Zo zijn alle daken in Gelderland in kaart gebracht en is onderzocht of mensen de sanering van hun dak kunnen financieren. Momenteel onderzoekt de provincie ook hoe er meer saneerders opgeleid kunnen worden en wordt er gekeken naar een financiële regeling om asbestsanering te combineren met duurzaamheid.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden