Realisatie monument voor 1e generatie Molukkers in Lunteren

Op zaterdag 8 september onthulling van het Molukse monument in Lunteren door burgemeester René Verhulst Het monument wordt geplaatst in het centrum van Lunteren en symboliseert de verbinden tussen culturen.

Voor de opening is er om 13.30 uur een dienst in kerkgebouw Bethanië Van Limburg Stirumstraat 25 Lunteren.

Om 15.45 uur is de onthulling van het monument door burgemeester René Verhulst. Voor verdere informatie over het programma  van de onthulling van het Molukse monument kunt u het interview bekijken.

Herinneren is stilstaan om verder te kunnen gaan

In 2015 werd d.m.v. verschillende activiteiten het 50-jarig bestaan van de Molukse wijk in Lunteren herdacht. Als afsluiting van deze periode is het idee ontstaan een blijvend gedenkteken te realiseren ter herinnering aan de eerste generatie Molukkers in Lunteren. Jaïr Pattipeilohy heeft het ontwerp voor dit monument gemaakt.

Wie is Pattipeilohy

Jaïr Pattipeilohy (1985) is geboren en getogen in Tiel. Als oudste zoon uit een gemengd huwelijk heeft hij zich van jongs af aan Moluks gevoeld. Dit gevoel werd alleen maar versterkt toen Jaïr op zijn elfde voor het eerst de Molukken bezocht. Het gevoel van thuiskomen is hem altijd bijgebleven. Ook tijdens zijn studie Maatschappelijk Werk & Dienstverlening aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Na zijn studie bezocht Pattipeilohy de Molukken in 2010 en 2012 met een speciaal doel, namelijk het uitvoeren van het project Apa Datang Dari Muka. Voor dit culturele project portretteerde hij op meerdere eilanden traditionele legeraanvoerders (kapitang) in vol ornaat. Met de portretten van de kapitang heeft Pattipeilohy verschillende educatieve activiteiten in Nederland georganiseerd.

Tegenwoordig is Pattipeilohy werkzaam als allround medewerker bij crematorium de Linge in Tiel. In zijn vrije tijd werkt hij met twee vrienden aan Mahina – Een ode aan de vrouw. Een project over de belangrijke rol van de vrouw binnen de Molukse gemeenschap in Nederland. Mahina bestaat uit portretten, persoonlijke verhalen en korte documentaires.

Op zaterdag 2 april 2016 vond er in Las Palmas, Rotterdam, een herdenkingsevenement plaats in het kader van 65 jaar Molukkers in Nederland. Tijdens dit evenement exposeerde Mahina een aantal van hun werken. Naar aanleiding van deze tentoonstelling is Pattipeilohy door kunstenaar Ben Manusama benaderd om deel uit te maken van een werkgroep die een monument ter ere van de eerste Molukse wijkbewoners van Lunteren wilden realiseren. Pattipeilohy heeft uiteindelijk het monument, Di tengah ombak, ontworpen.

Thema is verbinding

Centraal in het werk van Pattipeilohy staat het thema verbinding. Dit thema komt ook in het ontwerp Di tengah ombak (lett. Te midden van de golven) naar voren. Water is onmisbaar voor het leven en rijk aan symboliek. Water brengt samen. Het verbindt de meer dan 1.000 Molukse eilanden. Al eeuwenlang beweegt het Molukse volk zich tussen deze eilanden met o.a. de prauw. Water verbindt daarnaast ook de Molukken met Nederland. De eerste generatie Molukse Lunteranen kwam immers per schip naar Nederland. Di tengah ombak verwijst naar 1) de woelige periode waarin de eerste generatie Molukse Lunteranen voor een ‘tijdelijkʼ verblijf naar Nederland kwam en 2) het geloof dat hen in deze periode op de been heeft gehouden. Di tengah ombak is namelijk de titel van een christelijk lied.

Het ontwerp bestaat uit een vlerkprauw, te midden van golven, van brons. Dit geheel staat op een zuil van natuursteen. In de zuil worden de namen van de eerste bewoners van de Molukse wijk in Lunteren verwerkt. Kunstenaar Maurice den Boer heeft het ontwerp van Pattipeilohy uitgewerkt en gerealiseerd.

Di tengah ombak wordt bewust in het centrum van Lunteren geplaatst om de band van de Lunterse Molukse gemeenschap met de Lunterse samenleving te onderstrepen. Met het thema water sluit Di tengah ombak tevens aan bij de reeds in het centrum van Lunteren bestaande monumenten De Meander (2006) en De Bron (2015).

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen