Meer dan 600.000 Hoge Veluwe Snapshots bekeken

Opname Snapshot
Foto: Ede.nieuws.nl

Het burgerwetenschapsproject van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Snapshot Hoge Veluwe, heeft anderhalve maand na lancering de mijlpaal van 600.000 classificaties gehaald.

Bijna 4000 (inter)nationale vrijwilligers hebben vanaf de lancering fotoreeksen met daarop de wilde dieren van De Hoge Veluwe bekeken, en vastgelegd welke diersoorten erop te zien zijn. Een groot succes voor de wetenschappelijke onderzoeken in het Park, maar er zijn nog vele fotoreeksen te gaan.

Cameravallen
Op de Hoge Veluwe staan sinds 2013 tientallen cameravallen die dag en nacht foto’s nemen van het wild dat voorbij komt lopen. Jaarlijks levert dit meer dan een miljoen foto’s op. Al die foto’s moeten bekeken en gecategoriseerd worden, zodat ze gebruikt kunnen worden voor onderzoek. Daarom is anderhalve maand geleden met de lancering van Snapshot Hoge Veluwe de hulp ingeroepen van het publiek, voor het bekijken van deze foto’s.

Leren over de dieren van De Hoge Veluwe
Het onderzoeksteam van Wageningen University & Research merkt dat de enthousiaste vrijwilligers in deze korte periode al enorm veel hebben geleerd over de diersoorten en beter zijn worden in het herkennen van de verschillende dieren van De Hoge Veluwe. Zelfs mensen die voordat ze aan Snapshot Hoge Veluwe begonnen nog nooit een moeflon, het wilde schaap van de Hoge Veluwe, hadden gezien, pikken nu zonder moeite een moeflon uit een roedel herten én geven dan ook nog aan of het een mannetje of vrouwtje is.

Verslavend
Ook zijn er al veel bijzondere gedragingen van dieren gespot op de foto’s, die vervolgens door vrijwilligers zijn gedeeld op het forum. “We betrappen de dieren vaak op een privémomentje; een ontlastende vos, liefkozende reeën en vechtende mannetjes edelherten; de camera’s leggen het allemaal vast!“ aldus een vrijwilliger. Op het forum zijn meer enthousiaste reacties over het project te lezen. Duidelijk is dat meedoen aan Snapshot Hoge Veluwe voor veel vrijwilligers enigszins verslavend werkt. Best begrijpelijk omdat het iedere keer weer een verrassing is welke foto je te zien krijgt. Ook is het voor velen een manier om meer over de wilde dieren in het Park te leren. Vooral wanneer iemand om fysieke of andere redenen niet in de gelegenheid is om in de natuur in te gaan, kan hij of zij toch het gevoel krijgen verbonden te zijn met De Hoge Veluwe.

Op naar de miljoen
Het Snapshot project gaat door! Geïnteresseerden die ook mee willen doen kunnen zich aanmelden via www.hogeveluwe.nl/snapshot en direct beginnen met het spotten van Nederlands wild. Er zijn nog meer dan genoeg fotoreeksen te bekijken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden