Eiersector en overheid beiden faalden in fipronilcrisis

In het rapport van de commissie Sorgdrager staat dat het commerciële belang moet altijd ondergeschikt zijn aan de voedselveiligheid. Verder moet fraude worden bestreden en kennis binnen de sector aandacht krijgen. Signalen van misstanden moeten snel, integraal en deskundig behandeld worden zodat de voedsel- en waren waakhond integraal en deskundig kan wegen of zij strafrechtelijk of bestuurlijk stappen moet nemen.

Verantwoordelijkheid ministeries

De ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) moeten verantwoordelijkheid nemen voor de voedselveiligheid binnen het hele voedselstelsel, vindt de commissie. Zij moeten de NVWA in staat stellen om de veiligheid tot topprioriteit te maken.

Kippenboeren ook niet oplettend

Ook de kippenboeren zijn niet oplettend geweest. Volgens de commissie hadden bij hen ‘alarmbellen moeten gaan rinkelen’ toen zich opeens een ‘wondermiddel’ tegen bloedluis bij kippen aandiende. Het duurde vervolgens te lang voordat er inzicht kwam in de risico’s voor de volksgezondheid. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) moet hiervoor verantwoordelijkheid nemen, schrijft de commissie Sorgdrager.

Uiteindelijk moesten honderden pluimveebedrijven op slot. Landbouworganisatie LTO schat de schade voor de sector op 100 miljoen euro.

Bron Nieuwspoort

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden