De eikenprocessierups is er dit jaar vroeg bij in Ede

Eiken op de Proosdijveldweg Ede
Foto: Marjan De lange

De redactie van Ede.nieuws.nl kreeg een tip van Marjan De Lange dat er op de Proosdijveldweg in Ede aanzienlijk veel beestjes dit jaar al vroeg actief zijn.

Diertjes zijn actiever door de warmte

Door het warme weer in deze meimaand is de processierups gevaarlijker dan anders, door de warmte zijn de diertjes een stuk actiever en verliezen ook daardoor meer schadelijke haartjes.

Vraag aan de gemeente Ede

De redactie van Ede.nieuws.nl nam na de tip van Marjan De lange contact op met de gemeente Ede.

Volgens de woordvoerder van de gemeente Ede zijn ze al druk bezig de diertjes te bestrijden. De woordvoerder gaf ook aan dat de diertjes actiever waren dan anders.

De gemeente was verrast door de plotselinge aanwezigheid van de rups. Zij hebben onder meer de taak om de rups te bestrijden zeker rond scholen.

Schadelijke diertjes voor de gezondheid

Als je in contact bent gekomen met de haartjes van de rups dan vooral niet krabben aan de uitslag en jezelf af spoelen met koel water. Het kan in sommige gevallen koorts of zelfs tot overgeven lijden. Maar de klachten verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Heb je last van benauwdheid ten gevolge van de haartjes van de rups of oogklachten, kun je beter wel een dokter bezoeken.

 

Melden als u de processierups ziet in uw wijk

Komt u de beestjes tegen dan kunt u de wijkbeheerder inschakelen via de gemeente Ede op de onderstaande link.

https://www.ede.nl/nl/wonen-en-leven/mijnwijk/schoon-heel-en-veilig/toezicht/

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden